Пловдивската община подготвя за продажба 2-етажна сграда от 128 кв.

...
Пловдивската община подготвя за продажба 2-етажна сграда от 128 кв.
Коментари Харесай

Продават за 104 700 лева ателие на Златю Бояджиев в Пловдив

Пловдивската община приготвя за продажба 2-етажна постройка от 128 кв. метра на ул. Стръмна " 8 " в Стария град. Някога там е рисувал Златю Бояджиев. Обявената цена е 104 700 лв., а постройката е залепена за Етнографския музей. Имотът е монумент на културата и е мощно занемарен, установи " 24 часа ". Намира се в непосредствена непосредственост до дома на скулптора Цвятко Сиромашки. Градската администрация нямало какво да прави с парцела и го поставя на тезгяха, защото е в съсобственост.

" Това е бивше ателие на Златю Бояджиев. В него огромният художник е нарисувал една от емблематичните си картини, където деца се спускат с шейни в Стария Пловдив ", изясни Сиромашки. Метри разделят парцела от неговата къща на ул. " Стръмна " 8. Скулпторът описа, че дълги години постройката е употребена за база на Археологически музей. Сега е изоставена и занемарена, а към нея е цялостно с улични котки, написа " 24 часа ". Те били завъдени от пенсионираната археоложка Бистра Колева, който ходела да ги храни, описаха уредници от Етнографския музей.

" Вътре е леш. Стените са пропити от плесен и влага. най-малка 100 000 лв. са нужни, с цел да бъде приведена в естествен тип ", изясни шефът на музея доцент Ангел Янков. Той имал предпочитание да вземат постройката за склад, само че се уверил, че първо е дребна и второ, желае много средства. Фасадата е олюпена, тук-там липсва и мазилка. Ако не се вземат ограничения, може и да падне. Който я купи, с изключение на пари, би трябвало да има и здрави нерви, тъй като възобновяване й ще е съпроводено с тежки съгласувателни процедури с института за монументи на културата. Предложението за продажба влиза в общинския съвет.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР