Пловдив. Специална рампа помага на младеж с увреждане да излиза

...
Пловдив. Специална рампа помага на младеж с увреждане да излиза
Коментари Харесай

Специална рампа помага на младеж с увреждания в Пловдив да излиза от жилището си

Пловдив. Специална рампа оказва помощ на юноша с увреждане да излиза на открито, откакто повече от една година не е излизал от жилището си. Това оповестиха за Радио " Фокус " - Пловдив от фамилията. От през днешния ден 17-годишният Цветомир ще може да излиза свободно на открито. Младежът е с увреждания и до неотдавна няколкото стълби се оказват непреодолими и го разделят от разходките навън. Той не е излизал отвън жилището си от април месец предходната година, само че от през днешния ден нататък, откакто „ Зонта клуб “ - Пловдив съумя да даде и инсталира специфична рампа, инвалидната количка безпроблемно ще може да преодолее стълбите, водещи до асансьора.

Това стана допустимо, откакто за последните няколко месеца са извършени разнообразни благотворителни начинания и дарителска акция за събиране на нужните средства, с цел да бъде закупен и инсталиран подемникът за инвалидната количка.

Поставянето на рампата е част от плана „ Подай ръка, сбъдни фантазия, да откриваме дружно света “ на „ Зонта клуб “ - Пловдив. Желанието на членовете на организацията е да подадат ръка на още родители на деца с увреждания и да им оказват помощ да аплайват по националната стратегия за налична среда.

„ Целта ни е дружно – неправителствено организации и институции да подпомогнем децата умерено да могат да доближават до учебни заведения, рехабилитационни центрове, културни институции, свободно да поддържат връзка без придружители “, показа Донка Пашова, президент на „ Зонта клуб “ - Пловдив.

„ Община Пловдив има доста добре развита мрежа от обществени услуги. Благодарение на взаимната работа с Министерството на труда и обществената политика, които всяка година отделя запас към 2 млн. лева за финансиране на налична среда за хора със характерни потребности, в това число за здания в режим на етажна благосъстоятелност, къщи, кооперации и така нататък, тъй че да хората в потребност да имат по-пълноценен метод на живот “, съобщи заместник-кметът Георги Титюков.

Веселина Ботева, шеф на Дирекция „ Социална политика “, съобщи, че Цветомир ще бъде включен и в други стратегии, които възторжеността дава, с което майка му, която се грижи сама за него, ще бъде в допълнение подкрепена.

Съвместните дейности на община Пловдив и „ Зонта клуб “ - Пловдив ще поддържат повече фамилии с деца със специфични потребности, които да аплайват с планови оферти към Националната стратегия за налична жилищна среда и персонална подвижност.

Всеки родител, който желае да се включи, може да получи в допълнение информация на телефоните на неправителствената организация – 0876697094.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР