Пловдив исторически е град на 7 тепета. Едното от тях

...
Пловдив исторически е град на 7 тепета. Едното от тях
Коментари Харесай

От седмото тепе: Изборът на Пловдив, имотният пазар охладня сериозно, църковна тоалетна върху велопаркинг

Пловдив исторически е град на 7 тепета. Едното от тях към този момент го няма, съборено първо за камъни, с които да градят улици, а след това за мол. Затова и седмичният бюлетин на редакцията на " Капитал Пловдив " с най-важното и забавното от миналата седмица за района ще бъде " виртуалното тепе ", от което да виждате какво става в близост - в бизнеса, нововъведенията, културата и, несъмнено, градско развиване и политика.
Здравейте от " Седмото тепе ",

Тази седмица Пловдив се раздруса. Само на 9 км северозападно от града, към село Скутаре, имаше земетресение със мощ 4.1 по скалата на Рихтер. За тези от нас, които бяха в центъра на града по това време, незабравимо ще остане бученето, което идваше от земните глъбини.

За благополучие няма сигнали за потърпевши оповестиха от Регионална дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " - Пловдив в своя обява във Facebook. Ръководителят на сеизмична станция Пловдив Милен Марков - началник на Сеизмична станция - Пловдив също разгласи, че няма причина за терзание. И въпреки всичко - това беше предизвестие за евентуалните рискове и непредвидени неща, които ни готви животът.
Реклама
Точно такива рискове крие привидно скучната акция за изборите. Тази неделя не наподобява да има изключително ентусиазъм за избора на пловдивчани. Но това е видимо. Зад всички празни приказки и цветни билборди, главният разлом продължава да е същият - от едната страна стои остарелият модел на ръководство, който раздава поръчки, " усвоява " пари и цялата му визия е отдадена на това да откри способи да максимизира облагата си. От другата стоят някакви плахи опити това да бъде променено. Те може и да не бъдат сполучливи, само че от другата страна сигурно смяна няма да има. Проблемът е, че в случай че в последните 4 години от 2019 година насам градът бързо губеше инерция и се затлачи напълно, то още 4 години от това ще го обрекат на подсредственост за дълго време.

Ако ви би трябвало образец: сагата с пловдивската железница и Бетонния мост. На посещаване в града бе министърът на превоза Георги Гвоздейков, съгласно който мостът въпреки всичко може да бъде съборен през декември, с цел да бъде реконструиран. Гвоздейков безусловно се чудеше какво да каже на пловдивчани, като уточни, че планът за железницата съществува от 2016 година, а до скоро несъгласие от община Пловдив не е имало и акцентира неналичието на обмисляне от страна на общината. С други думи, град не се ръководи единствено по избори.

А другояче, планът с Бетонния мост, съгласно министъра, може да бъде приключен в границите на 6 месеца (не и с това управление). Очаква се бул. Христо Ботев и кръговото към бул. Руски и ул. Иван Вазов да бъдат отворени до 15 ноември.
Тема от седмицата Реклама
Слабо лято за парцелите: Сделките спадат приблизително с 13%
Какво се случи:
Пазарът на парцели охладня относително доста през това лято. Това е най-осезаемо в Пловдив, където броят покупко-продажби спадна с 14.7% по отношение на предходната година, когато още веднъж имаше спад с 12.3%. Нивата се приближават до тези през 2014 година, като само лятото на 2019 година е исторически по-слабо. Наблюдава се и най-малък спад с 5.45% на броя имотни покупко-продажби с ипотеки. В интервала юли-септември Пловдив минава на трето място в страната по брой покупко-продажби, след Варна, което също не се е случвало от дълго време.
Защо е значимо:
Градът под тепетата страда от презастрояване и това е един от най-осезаемите му проблеми. Във всяка една от предизборните акции, на която и да е коалиция или партия ще видите това като един от проблемите посочени като топ 3.

Това не е нов проблем, нито е единствено на Пловдив. София страда от това от две десетилетия. Пловдив обаче има неповторимия късмет да избегне тази орис, като спре безредното застрояване, възнамерява добре новите квартали, построи инфраструктура, пусне градски превоз и велоалеи и въобще - направи по този начин, че да е естествен европейски град, а не азиатска джунгла.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР