Пловдив исторически е град на 7 тепета. Едното от тях

...
Пловдив исторически е град на 7 тепета. Едното от тях
Коментари Харесай

От седмото тепе: Добре дошли в Ремонтциум: нов претендент за кмет, нов шеф на местния ГЕРБ и чудесно ново място за бира и музика

Пловдив исторически е град на 7 тепета. Едното от тях към този момент го няма, съборено първо за камъни, с които да градят улици, а след това за мол. Затова и седмичният бюлетин на редакцията на " Капитал Пловдив " с най-важното и забавното от миналата седмица за района, ще бъде " виртуалното тепе ", от което да виждате какво става в близост - в бизнеса, нововъведенията, културата и несъмнено, градско развиване и политика.
Здравейте от " Седмото тепе ", Тазседмичният бюлетин идва съвсем с началото на новата образователна година. Няма особена потребност да ви припомняме, че трепетите по първия образователен ден ще бъдат мощно затормозени от в Пловдив (в обществените мрежи градът към този момент беше прекръстен на Ремонтциум). Впрочем, тази седмица ще е първата, в която върналите се от море ще усетят какъв ще бъде есенният и зимен трафик в града - през лятото стартираха всички оставащи действия по разкопаване и поправяне.

През тази седмица се случи и нещо изненадващо положително - общините Пловдив и Марица сплотиха силите си по общ план, а точно Голямоконарско шосе (връзката на Пловдив с автомагистрала " Тракия " ). То се ремонтира до границата на Пловдив, само че Марица няма пари, с цел да го довърши.

Въпреки своята непосредственост и явна съгласуваност двете общини рядко съумяват да работят дружно. Сегашната среща е по самодейност на регионалния шеф инж. Илия Зюмбилев, който събра кмета на Марица Димитър Иванов и зам.-кмета по строителство в Пловдив Пламен Райчев. Райчев изрази подготвеност община Пловдив да даде техническия план за цялото шосе на община Марица, а от своя страна Димитър Иванов сподели, че чакат финансиране от страната и желаят да стартират. Грубата сметка демонстрира, че става дума за десетки милиони (около 35), които - твърди се, финансовото министерство може да отпусне.
Реклама
А другояче, всичко това попадна в сянката на наближаващите локални избори и оповестяването на (почти всички) претенденти за кметски и настойнически места. Тема на седмицата:Стана явен един от двамата съществени кандидати за кмет на Пловдив Какво стана: Кандидатът е проф. Ивайло Старибратов. Споразумението сред Политическа партия и Демократична България е реалност от няколко седмици, само че самият Старибратов удостовери номинацията си за медиите през предишния уикенд, а в понеделник водачът на Политическа партия Кирил Петков изясни пред bTV за неговата кандидатура. пък Манол Пейков - най-разпознаваемото име за Демократична България в Пловдив и другият кандидат за номинацията - разясни за какво се е отдръпнал и по какъв начин се е стигнало до решението.

Основният мотив на двете политически сили в тази ситуация е, че на последните парламентарни избори, когато ПП-ДБ участваха с обща листа в Пловдив, обединяването измести ГЕРБ от първата позиция. " Пловдив е единствено едно квадратче от цялата политическа дъска. Идеята не е да постигнеш победа на едно квадратче, а на цялата дъска ", сподели в изявлението си Пейков.
В 46-ото Народно заседание проф. доктор Ивайло Старибратов бе депутат, определен от листата на " Демократична България " в Пловдив Фотограф: Юлия Лазарова
Защо е значимо: Пловдив е град с капацитет, който от години страда от ръководството си. Последният мандат на следващия кмет на ГЕРБ - Здравко Димитров беше изпълнен с рецесии (както самия той го дефинира в изявление за " 24 часа " ), подбудени най-вече от неговите лични решения, които бяха атакувани и от жителите посредством митинги, и от общинските съветници.. Ето за какво кой ще ръководи втория град в България идващите четири години не е по никакъв начин маловажно.

За самите ПП-ДБ пък борбата тук ще е изключително значима, тъй като ще покаже дали имат капацитет на локално равнище отвън София.
Реклама
Какво следва: Старибратов ще се изправи пред към момента незнайният претендент на ГЕРБ. В другата огромна партия също стават разбърквания, като дългогодишният ѝ водач в града Иван Тотев бе освободен изненадващо. За в този момент любимец наподобява актуалният кмет на регион " Тракия " Костадин Димитров, само че в тази партия преди решението на Борисов нищо не е дефинитивно.

Другите претенденти са юрист Тони Стойчева, която се издигна независимо, Ангел Георгиев от " Възраждане ", някогашният кмет от 2007-2011 година Славчо Атанасов, който този път сплотява доста дребни играчи с частни ползи, и досегашният основен редактор на в. " Марица " Руси Чернев, който наподобява като новият залог на онази част от огромните бизнес-интереси, подкрепили преди Здравко Димитров.

Официалните данни от Общинската изборна комисия би трябвало да излязат в понеделник 18 септември, когато ще бъдат оповестени и листите с общинските съветници.

Цялата история прочетете ТОП 5 от " Капитал ": Истории от Пловдив и България

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР