Пловдив. Адвокат Иван Донков, защитник на полицая Атанас Качаков от

...
Пловдив. Адвокат Иван Донков, защитник на полицая Атанас Качаков от
Коментари Харесай

Защитник на полицая Атанас Качаков от Трето РУ в Пловдив поиска по делото да бъде разпитан уволнения шеф на Вътрешна сигурност в МВР Стефан Банков

Пловдив. Адвокат Иван Донков, бранител на служителя на реда Атанас Качаков от Трето районно управление (на МВР) в Пловдив изиска по делото да бъде разпитан уволнения началник на " Вътрешна сигурност " в Министерство на вътрешните работи Стефан Банко, съобщи кореспондент на Радио " Фокус " - Пловдив . Според Донков, в изявление по Българска национална телевизия на 27 май Стефан Банков изнася данни по формираното дело против служителите на реда от Трето районно управление (на МВР) на Министерство на вътрешните работи в Пловдив. Тези директни данни на „ Вътрешна сигурност “ дискредитират доказателствения материал по формираното дело.

Стефан Банков твърди в това изявление, че върху него е имало напън от страна на министъра на вътрешните работи в служебното държавно управление Бойко Рашков по отношение на акцията против служители на реда, които министърът назова „ нарушители с пагони “. При тази интервенция бяха задържани шефът на Трето РПУ в града и още шестима чиновници. Според Банков Рашков бил сърдит, тъй като „ Вътрешна сигурност “ не съумяла да стигне „ до върха “, т.е. до шефа на пловдивската полиция Йордан Рогачев, който се оказа в болница и не бе уволнен.

По думите на юриста на Качаков още след изявлението прокуратурата е трябвало да се самосезира и да разпита Банков, само че не го е направила.

Пред апелативните съдии юрист Донков уточни още, че посоченият за похитен Фарух е единственият очевидец и от него произтичат всички доказателства по делото против служителите на реда. Самият той е осъждан нарушител, изваден в точния миг от ареста. Без него няма доказателства. Според Донков, на подобен човек не може да се дава заем на доверие. Най-вероятно му е дадено, че ще му бъде прекъснато досъдебното произвеждане и когато към този момент бъде използван до дъно ще се произнесат по неговото обвиняване. Самият Фарух дава всякога непоследователни показания, като сменя версиите неведнъж, като медицинските експертизи не потвърждават следи от принуждение и не установяват контузии. „ Очевидно е, че показанията на Манаф са манипулирани “, сподели още юрист Донков.

Той изиска от съда една по-лека мярка за подсъдимия служител на реда Качаков, каквато е “домашен арест “, с цел да може да бъде близо той до фамилията си. Според юриста, с една гривна Качаков няма да може да се движи служебно и няма да попречи на следствието по делото.Самият Атанас Качаков, който през днешния ден бе пред съда с видео конферентна връзка, уточни, че се придържа към казаното от юриста му и също изиска да бъде по-близо до фамилията си, с цел да се грижи за тях. Тези дни е станало ясно, че дребното му дете не е добре. “ Ако съм си в къщи, ще мога да го виждам аз, до момента в който жена ми върви на работа “, сподели той.
На въпрос на съдията дали се счита за отговорен в закононарушението,за което е упрекнат, Качаков отговори: „ Абсолютно не. Заявявам, че не съм направил отвличането и каквото и да е закононарушение “. По думите му това можело да се ревизира и потвърди от докладните, които е изготвял в тези дни, защото е бил на работа, както и то другите сътрудници, с които е бил.

Прокуратурата настоя мярката му за неотклонение да не се трансформира и да остане „ Задържане под стража “.

Съдийският състав на Апелативния съд обаче остави без почитание настояването на обвинения Качаков за смяна на мярката му за неотклонение от „ задържане под стража “ в по-лека.

Съдът одобри, че към сегашния процесуален миг обвинителната теза има нужната доказателствена обезпеченост.
Възприе доводите на първата инстанция за липса на доказателства за осъществяване на второто инкриминирано действие – за подготвяне за придобиване на 500 кг коноп и не основа решението си на това обвиняване.
Определението на Апелативния съд е дефинитивно.

Преди делото пред правосъдната палата се организира митинг, проведен от близки и другари на упрекнатите служители на реда от Трето районно управление (на МВР) на Министерство на вътрешните работи в Пловдив.
Цветана ТОНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР