Плевен. Професор Тони Веков е преизбран за декан на Факултет

...
Плевен. Професор Тони Веков е преизбран за декан на Факултет
Коментари Харесай

Професор Тони Веков е преизбран за декан на Факултет „Фармация“ при МУ-Плевен

Плевен. Професор Тони Веков е избран отново за декан на Факултет „ Фармация “ при МУ-Плевен, оповестиха от пресцентъра на висшето образователно заведение .

Професор Веков е първият декан на най-младото структурно звено в структурата на Медицински университет - Плевен – Факултета по фармация от 2016 година На Общото заседание от преподаватели, студенти и докторанти, провело се на 23.06.2021 година, той бе избран отново за идващия мандат на ръководство от 4 години – от 2021 до 2025 година Той е професор в катедра „ Технология на лекарствените форми и обществена фармация ”. Води лекционни курсове пред студенти по медицина, бакалаври по здравни грижи и магистри по здравен мениджмънт. Научните ползи на професор Веков са ориентирани към промените и ръководството на здравните системи; успеваемост на здравните услуги; организация и ръководство на кардиологичната помощ; здравноосигурителни системи и развиване на здравното обезпечаване в България и лекарствена и реимбурсна политика.

През изтеклия първи мандатен интервал (2016 - 2020 г.) Факултетът се утвърждава на картата на фармацевтичното обучение в България със своята иновативност и бързи темпове на развиване. През 2019 година е получена първата отлична програмна акредитация за компетентност „ Фармация “ с обща оценка 9.06 (при оптималната 10) със период на годност шест години и с повишен потенциал от 300 на 450 студенти. В края на 2021 година следва да се дипломира първият випуск магистър-фармацевти на Медицински университет - Плевен.

Мисията на Факултет „ Фармация “ се осъществя в образованието на студенти по специалността ”Фармация ”, ориентирано към образуване на висококвалифицирани експерти за реализиране на фармацевтични грижи, научни и експертни действия за поддържане и възстановяване на публичното здраве в региона на промоцията на здравето, профилактиката и контрола на болесттите. Професор Веков съобщи, че през идващия втори мандат ще работи за неговото одобряване като учебен и теоретичен център с национално значение за подготовка на фрагменти с образователно-квалификационна степен „ магистър ” по специалността „ Фармация ”. Целта е угаждане на дълготрайните потребности на фармацевтичния бранш посредством създаване на експерти в региона на фармацевтичното произвеждане, клиничните изпитвания, лекарствената зоркост, фармацевтичния маркетинг, регистрационните процедури, лекарствената политика и оценката на здравните технологии.

Представяйки визията си за развиването на Факултета по фармация през идващите 4 години на ръководство, професор Веков акцентира на целите в другите посоки на активност. В учебно-преподавателската активност фокусът ще бъде подложен върху включване на нови свободноизбираеми и факултативни курсове за създаване на експерти, нужни за актуалното развиване на фармацевтичната промишленост и регулация в сферите на клиничните изпитвания на лекарствените артикули, фармацевтичните биотехнологии, европейските регистрационни процедури, оценката на здравните технологии, лекарствената политика, ценообразуването и реимбурсирането на лекарствените артикули, постмаркетинговите изследвания и следенето на лекарствената сигурност, маркетинга и промоцията на лекарствените артикули, клиничната фармация. Ще се организира целенасочена политика за асортимент, привличане и задържане на перспективни фрагменти с потвърдени качества, в това число обосноваване на изявени студенти за преподавателска активност и научноизследователска работа. Ще се разработят взаимни образователни стратегии с задгранични университети за образование на студенти и млади преподаватели в разнообразни просветителни степени и форми. Деканът се ангажира с обезпечаване на благоприятни условия за специализации в съдействие с разнообразни европейски научни сдружения.

В научноизследователската активност на Факултет „ Фармация “ професор Веков очерта бъдещото развиване на кадровия капацитет в следните научни посоки: технологии, процеси и апарати във фармацевтичното произвеждане и биофармация; предклинични и клинични изпитвания на лекарствени продукти; оценка на здравните технологии; маркетингови проучвания на фармацевтичните пазари; фитохимични и биотехнологични способи за приемане на биологично дейни вещества; въвеждане на нови здравни технологии в клиничната процедура за усъвършенстване на клиничната процедура за усъвършенстване на клиничната резултатност, сигурност и финансовите разходи; следене на лекарствената сигурност и фармакоепидемиология; фармацевтични грижи и рационална лекарствена приложимост.

В обществено-ориентираните действия ще се работи за одобряване на Факултета по фармация към МУ-Плевен като водещ съвещателен сътрудник на държавните органи - Министерство на здравеопазването, Изпълнителна организация по медикаментите, Национален съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените артикули, Национален център по публично здраве и разбори - по въпроси, свързани с лекарствената политика и нормативната регулация.
В умозаключение, пред делегатите на Общото заседание, професор Веков сподели: „ Успешното развиване на Факултета допуска надграждане на положителните основи, сложени през първия мандат на Ръководството в образователната и научноизследователската работа, с новаторски действия в региона на фармацевтичната просвета и обучение. За задачата е належащо виновното и безрезервно присъединяване на целия научен състав и екипна работа за одобряване на Факултета по фармация към Медицински университет - Плевен като народен водач в просветителната и научноизследователската активност в региона на фармацията в България. “

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР