Пленумът на Върховния касационен съд изслуша кандидата за председател на

...
Пленумът на Върховния касационен съд изслуша кандидата за председател на
Коментари Харесай

Върховният касационен съд единодушно подкрепи Галина Захарова за председател

Пленумът на Върховния касационен съд изслуша претендента за ръководител на съда Галина Захарова и изрази цялостната си поддържа за нейната номинация. На съвещание, извършено в понеделник (10 януари) пленумът на съда е приел мнение, че тя има високи професионални и нравствени качества да заеме управителния пост и има нужния стаж за това, оповестиха от Върховен касационен съд.

Според условията на закона за назначение на ръководител на Върховен касационен съд претендентът би трябвало да има: дарба за придържане и налагане на висок етичен стандарт; висока професионална подготвеност: да има задълбочени познания в региона на правото, богат на практика опит в съответната област на правото.

Нужни са също по този начин управителни и административни умения, изявени аналитични способности; изявена самостоятелност, воля за налагане на законността, увереност при осъществяване на служебните отговорности и принос за одобряването на правовата държава; развити умения за работа в екип, за обосноваване на сътрудници, за търсене и носене на отговорност.

Заседанието на Пленума на Върховен касационен съд е извършено с присъединяване на 81 висши съдии, като с 80 гласа " за " и 0 гласа " срещу " (Захарова не е взела участие в гласуването) е признато решение, с което пленумът показва мнение, че претендентът за ръководител на Върховния касационен съд Галина Захарова има качествата по член 170, алинея 4 и алинея 5 от Закона за правосъдната власт и показва безапелационна поддръжка за Галина Захарова - претендент за ръководител на Върховния касационен съд, която има нужните качества да отстоява независимостта на съда и на правосъдната власт.

Изборът за нов ръководител на Върховен касационен съд е плануван за петък (14 януари), а пленумът на Висшия правосъден съвет одобри решение процедурата да се организира в постройката на Националния институт по правораздаване, защото там има опция да се употребява по-голяма зала, с цел да се спазят условията за противоепидемичните ограничения.

Съдия Захарова е единственият номиниран претендент за нов ръководител на съда. Мандатът на Лозан Панов изтича на 10 февруари.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР