Пленарното заседание в първия ден от новата парламентарната седмица започна

...
Пленарното заседание в първия ден от новата парламентарната седмица започна
Коментари Харесай

ГЕРБ заплаши Радев с импийчмънт

Пленарното съвещание в първия ден от новата парламентарната седмица стартира с четене на заявления на парламентарните групи в Народното събрание във връзка обръщението на президента Румен Радев от вторник, в което той заяви, че смъква политическото си доверие от държавното управление. Депутатите от ГЕРБ видяха конституционно нарушаване в акта на президента, защото, съгласно тях, няма член от Върховния закон, съгласно който президентът да може да снема доверието си от кабинета.

В отбрана на Радев социалистите дадоха отговор, че това, което най-вече нервира ръководещите в думите на президента, е че те отразяват истината.

Движение за права и свободи застана зад тезата, че в действителност има рецесии в ръководството, само че те няма да бъдат решени посредством институционална война или предварителни избори.

Депутатите от "Обединени патриоти " приканиха институциите и политическите сили да се въздържат от "реториката на безнадеждността ". Според тях е нужно обединяване, с цел да бъдат позволени проблемите в страната.

От "Воля " упрекнаха Радев, че е президент на Българска социалистическа партия, а не на всички българи.

"Много съжаляваме за издънката на президента. Ние публично не считаме Радев за президент на българския народ " съобщи депутатът от парламентарната група на ГЕРБ Георги Марков.

"Ние ще решим, тъй като имаме задоволително брой депутати по волята на българските гласоподаватели, дали да желаеме импийчмънт или не. Можем да вкараме такава процедура, когато чуем решението на Конституционния съд. Това, което споделяме обаче, че е невиждано българският държавен глава да раздели нацията и да каже, че той е единствено с тези милиони, които не са дали своят вот за ГЕРБ, а не е с тези милиони, които 8 пъти на парламентарни избори избират партията ГЕРБ ", съобщи Марков.

По думите му е имало опит за парализиране на българския парламент от страна на Българска социалистическа партия, а българският народ на евроизборите им е споделил мнението си. "Спомняте ли си по какъв начин потеглиха като аслани и по какъв начин се върнаха? Няма да споделям, тъй като е неконституционно ", акцентира депутатът от ГЕРБ

"Нима е парализирана локалната власт? Може ли да е неподвижен Бургас, а да е с такава хубава елха, на която да се възхити госпожа Радева. Нима е неподвижен основният прокурор, че той по този начин се е развихрил. Подгонил е бандитите, не стои във фризера, не е заледен. Нима е неподвижен ръководителят на Върховния съд господин Панов? Той е толкоз размразен, че чак отиде във Варшава на протест против полското държавно управление в поддръжка на полската правосъдна власт. Демокрацията в България си е в ред. Проблем е изказването на президента за това, че за следващ път приказва, че бедността, че ставала все по-голяма. Има икономисти тук. Те ще кажат някой ден, по кое време заплатите в България са били по-високи. По времето на господин Луканов, когато направихте живота ни плътски, по времето на господин Виденов, когато бяха 3 $ “, добави още Марков.

Според него президентът не бил наясно за изгубеното време за българската страна в интервала на 90-те години и не е взел участие в смяната. Депутатът от ръководещата партия прикани Радев да чете Конституцията и новата демократична история на България.

"Хубава беднотия, трети в Европа по напредък. Няма вода в Перник, а белким нямаше пожари в Атина, белким нямаше пожари в Австралия? Какво като президентът гласоподава избор на съмнение на българското държавно управление? То да му отговори със същото. Да остави решаването на водата в Перник и да каже тук Борисов: "Свалям доверието от българския президент “. Само това оставаше “, сподели националният представител от ГЕРБ.

Той посочи, че Борисов превъзхожда Радев по това, че е "обичлив човек ". "Той отиде и сподели, че обича еднообразно Меркел и антипода й Орбан. В Амарика сподели нещо нечувано, че обича и републиканците, и душманите им демократите “, означи Марков.

"Това, което споделям от името на парламентарната група на ГЕРБ е следното - доста съжаляваме за тази издънка на българския държавен глава. Ние не злорадстваме. Не му се радваме за тази груба неточност. Ние към този момент не го считаме за президент на всички българи. Ние оставаме правилни на нашите гласоподаватели, с които ще победим и 2021 година и ще вървим напред и без и макар президента ", безапелационен е депутатът.

Той уточни, че никой до момента не си е разрешавал сходен акт на разделяне на нацията, каквото Радев. Според Марков с това си деяние президентът е обидил гласоподавателите на ГЕРБ.

"ГЕРБ ги нервира не, че президентът смъкна доверието си от държавното управление, а че споделя истината ", съобщи депутатът от парламентарната група на "БСП за България " Крум Зарков в декларация от името на групата.

По думите му действието на Радев е било извънредно значимо, само че не е било невиждано. "Други президенти са правили същото. Именно президентът Плевнелиев и президентът Желев. Ние може да не сме били съгласни с тяхната оценка, само че в никакъв случай не сме поставяли под подозрение правото да се извърнат към българските жители и да кажат, че държавното управление съгласно тях не си прави работата ", сподели аленият народен представител.

Според него всички пропущат една доста значима фраза от изявлението на Радев, а точно "На всичко това би трябвало да се постави край ". Зарков уточни, че не става въпрос за край единствено на розовите думи и източването на средства, а най-много на "абсолютно неприемливото безучастие " на държавното управление, което вкарва страната ни в "абсолютно безвремие ".

"Президентът не снема и не дава доверие. Пътят за решение на проблемите е разговор. ", съобщи зам.-председателят на ПГ на Движение за права и свободи Йордан Цонев.

По думите му от Движение за права и свободи постоянно са гледали на президентската институция с особена вяра На него на тази институция Движение за права и свободи постоянно е гледала с особена вяра, защото има пълномощия да катализира избрани процеси или да га стопира.

Според Цонев актът на президента е продължение на този на предходния президент през 2013 година "Никой президент преди този момент не е употребявал формулата "снемам политическото доверие от кабинета ". Президентът има право да прави обръщения, има право да дава оценки, само че ние още тогава казахме, че президентът Плевнелиев е в някакво свое измислено конституционно амплоа. Президентът не снема доверие и не дава доверие ", сподели зам.-председателят на ПГ на Движението.

Според Движение за права и свободи Радев не е споделил нищо ново. "Уважаеми сътрудници от ГЕРБ, прелестно знаете, че властта се движи от рецесия в рецесия. Решават се рецесии единствено и само с умеенето на премиера да взема решение рецесия в остра фаза. Няма никаква предварителна защита на рецесиите, кабинетът, министрите и болшинството съвсем не вземат участие в решаването на рецесиите “, добави Цонев и посочи, че президентът не предлага формула за излизане от тези рецесии.

Оценката на Движение за права и свободи е, че предварителни парламентарни избори ще родят опция.

Цонев попита и дали войната сред институциите е средство за решение на рецесиите.

Депутатите от "Обединени патриоти “ не поддържат тона президента. Това сподели съпредседателят на ПГ на "Обединени патриоти " Искрен Веселинов в декларация от името на групата. Според патриотите не е е добре, когато този, който въплъщава единството на нацията, афишира война.

"От тази естрада неведнъж беше произнесена думата рецесия. Всъщност има една съществена рецесия, която от десетилетия страда българското общество и това е рецесията на елита. Кризата на тези, които ръководят, невъзможността те да бъдат на онази висота, която са били предците ни, строителите на модерна България със способността си да овладеят своето его, своят персонален интерес и да слагат националният над всичко ", акцентира Веселинов. Той уточни депутатите от "Обединени патриоти " постоянно са поставяли този приоритет преди всичко.

"Основният проблем на президента е, че е президент на Българска социалистическа партия, а не на всички българи. Той няма легитимността да излиза и да подлага на критика който и да било в тази страна, тъй като той е част от системата, която основава рецесии, а не част от решенията ", уточни водачът на "Воля " Веселин Марешки.

"Много добре написани речи – през вчерашния ден от президента на републиката, а през днешния ден от огромна част от изявленията в Народното събрание. Но какво от това? Това го слушаме от 30 години “, счита Марешки.

Според него президентът е излъгал, че се интересува от изборното законодателство, визирайки апела на Радев за по-скорошно въвеждане на машинното гласоподаване, което да подсигурява честността на вота. Марешки посочи, че от "Воля " канят президента на разискване по няколко точки, измежду които видеозаснемане на броенето на бюлетините, и възбрана за гласоподаване на необразовани българи.

"Тези хора, които сътвориха най-големите рецесии в България, те ли имат правото да основават тази блъсканица и да бъдат честен стожер на обществото ", разкритикува ръководителят на "Воля " думите на социалистите.

Според Марешки казусът на България е, че има мощна социалистическа партия, която съгласно него "задушава: опцията за изява на различни политически придвижвания.:Докато има относително мощна социалистическа партия, постоянно ще ръководи ГЕРБ. Вие сте им доста преференциални ", обърна се той към депутатите от левицата.

По-късно от партията на Марешки оповестиха, че основават предприемчив комитет за образуване на референдум, в който да залегнат 4 въпроса. На първо място дали страната ни да одобри еврото, да бъде ли неразрешено на необразованите да гласоподават, да се снима ли на видео броенето на бюлетините при осъществяване на избории дали да се наложи възбрана за импорт на отпадък в страната.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР