Племето туареги е едно от най-древните, населяващи планетата ни. Техните

...
Племето туареги е едно от най-древните, населяващи планетата ни. Техните
Коментари Харесай

Племето Туареги: Тотален матриархат и мъже с бурки

Племето туареги е едно от най-древните, населяващи планетата ни. Техните привички и ритуали с мъжете-войни с индиговосини тюрбани, самостоятелни дами с повече права от европейките и мъже с бурки са в действителност пленяващи.

Жените туареги имат повече права от европейките. Племето е от берберската група и е правоприемник на финикийците - антични мореплаватели, колонизирали северното крайбрежие на Африка. Народът е извънредно дребен, само че продължава своето битие хилядолетия наред.

Туарегите изповядват исляма, само че привичките им извънредно се разграничават от тези, които са ни познати в актуалния свят. Един същински туарег не съблюдава обичая за многоженство и се дами единствено веднъж в живота си.

Жените в племето туарег също се разграничават от нормалните мюсюлмански дами /виж галерията/. Те вървят с открити лица, до момента в който това е строго неразрешено за техните мъже. Силният пол поставя бурката незабавно щом доближи пълноправие. Мъжът туарег има право да открива лицето си единствено пред избраницата си. Причината е елементарна – мъжете считат дамите си за най-красивите в света и желаят да им се любуват.

Дамите от племето се назовават кралиците на пустинята. Те са горди, самостоятелни и управляват живота там. За разлика от познатите ни мюсюлманки до омъжването си те имат правото да имат колкото си желаят полови сътрудници. Има обаче едно изискване – те би трябвало да влизат в шатрата по мрачно и да потеглят преди изгрева.

Всяко малко момиче от племето туарег бива научавано да чете и написа още в най-ранна детска възраст. Мъжете имат правото да останат необразовани.

Племето туарег твърди, че е оживяло толкоз дълго, тъй като гради публичния си строй на поговорката: Мъжът и дамата са паралелно един до различен с очите и сърцето, а освен в леглото. При тях разводът е разрешен, а след него мъжът се връща при родителите си единствено с камилата и облеклата на гърба си. Имуществото остава за дамата, най-често включващо децата и палатката.

Туарегите са запазили доста от детайлите на матриархата. Те следват матрилинейна родова организация – матрилатерален брак - роднините са от страната на брачната половинка, заместничество и отчитане на генезис по майчина линия, и матрилокално брачно заселение - брачният партньор живее при фамилията на жена си. Това ги прави единствен народ в света, запазил матриархата до наши дни.

Подобен метод на живот има единствено тибетското племе мосо. Там обаче с изключение на с домакинство дамата се занимава със земеделие, скотовъдство, лов и от време на време дори и с война. Мъжете мосо нямат никакви отговорности и по през целия ден лежат, с цел да пазят силите си за нощните визити на дамите в леглото им.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР