Племето Пираха, живеещи е амазонската дъждовна гора на Бразилия, се

...
Племето Пираха, живеещи е амазонската дъждовна гора на Бразилия, се
Коментари Харесай

Спят по 20 мин на ден и ги наричат най-щастливото племе на планетата

Племето Пираха, живеещи е амазонската дъждовна гора на Бразилия, се назовават най-щастливото племе на планетата. Те не познават календара, не помнят дати и са лимитирали мисленето си до тук и в този момент.

Стремят се да спят за към 20 минути дневно, защото имат вяра, че това е губете на скъпо време. Хранят се не повече от 2 пъти дневно, като не се запасяват, а каквото уловят и сготвят, го хапват незабавно.

Връзките, които поддържат между тях, също са простички. Те могат да бъдат нечий деца, родители, братя и сестри. Няма водачи, никой не ги ръководи, а закононарушения липсват, тъй като никой не има персонална благосъстоятелност.

Езикът им също е много обикновен. Нямат фантазии за бъдещето и по тази причина не се тревожат за нищо. Бързо не помнят предишното и по тази причина не изпитват никакви разочарования. Малките си играят с кучетата и природата.

Културата на този живот е заинтересувала американският лингвист и мисионер Дан Евърет, който е живял 7 години с индианците пираха. За това време е забелязал, че индианците не отделят никакво време за празни приказки.

Пираха са съсредоточени единствено върху сегашното и това е предопределило езика им. При тях няма множествено и само число, липсват и бъдеще и минало време.

Животът им е непретенциозен, само че дружно с това и недопечен. И джунглата не те са избавени от гибелта и болката да изгубят човек, който са обичали. Всяко по-сериозно заболяване при тях приключва съдбовно, защото липсва здравно обслужване.

Но спрямо хората от цивилизацията, изпитват по-малко боязън и не демонстрират признаци на меланхолия, отмалялост и паник офанзиви.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР