Племето Джарава са съществували, когато са строени египетските пирамиди, а

...
Племето Джарава са съществували, когато са строени египетските пирамиди, а
Коментари Харесай

Това древно племе живее изолирано и щастливо от цели 55 000 години

Племето Джарава са съществували, когато са строени египетските пирамиди, а през днешния ден живеят по този начин, както са живеели преди 55 000 години на Андаманските острови, Индия.

Името Джарава значи гостолюбив, като по тези територия името е и известност. Но съгласно античните мореплаватели индийското племе не са били толкоз гостоприемни, а някои писмени свидетелства ги упрекват в канибализъм.

Първият, който ги разказва, е откривателят Марко Поло. Казва за тях, че имат глави на кучета и сходно на останалите нецивилизивоани племена, живеят много примитивно.

За себе си Джарава споделят, че пеят, когато са щастливи, а и постоянно намират аргументи да са щастливи. Фактът, че живеят изолирани от модерния свят, си проличава по всеки от навиците им – метода, по който ловуват, по който подготвят храната си и предметите, които употребяват.

Те подготвят сами гримове и бижута, с цел да бъдат неповторими и да се разграничават от останалите членове на Джарава. Но откриването на това племе е довело и разнообразни съвременни за тях предмети. Вече употребяват огледала, когато се гримират, и свещи, когато на открито е мрак.

Джарава са се трансформирали в туристическа атракция. Въпреки че е неразрешено, има редица проведени турове за туристи, които желаят да видят античното племе с очите си и да си създадат няколко фотоси с тях.

В предишното племето са били жертва и на една много нечовечна процедура – човешкия зоопарк, десетки членове на Джарава са били отвличани, с цел да бъдат затваряни в кафези и представяни пред европейците.

Били са жертва и на така наречен човешки лов, в който са били преследвани от ловци и принудени да се пазят от ориентираните пушки единствено с лък и стрела.

Днес обаче Джарава са застрашени само от модерното общество. Числеността им сензитивно е намаляла, а опитите да бъдат цивилизовани стават все по-агресивни, макар че те не желаят да трансформират всекидневието си.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР