Платформата за електронни консулски услуги, която българското външно министерство пусна

...
Платформата за електронни консулски услуги, която българското външно министерство пусна
Коментари Харесай

МВнР даде 800 000 лв. за безполезен е-портал

Платформата за електронни консулски услуги , която българското външно министерство пусна в деяние през 2016 година, не се употребява интензивно и пълноценно, посредством нея са признати единствено 2 поръчки и все още не действа . Такава е печалната, крайна оценка, която самият началник на Министерство на външните работи Екатерина Захариева дава на плана за подаване на електронни заявки за български персонални документи от наши сънародници в чужбина, който ведомството започва преди 6 години.

Обезсърчаващата констатация идва в отговор на парламентарно запитване от депутатите на Българска социалистическа партия Веска Ненчева и Георги Йорданов . В писмо до Захариева социалистите сигнализират, че доста от българите зад граница са сложени пред съществени усложнения поради рецесията с ковид, защото би трябвало да възобновят персоналните си документи, а не могат да пътуват до нашите посолства и консулства. Депутатите припомнят, че през април 2014 година външното ни министерство разгласи старта на план за консулски е-услуги с бюджет от 751 625 лева (повечето от които са финансиране от ЕС). И питат дали услугата работи и какъв брой наши сънародници са се възползвали от нея.

В отговора си Захариева споделя, че е било планувано приложението да оказва помощ на българи в чужбина да подават електронно заявки за персонални карти, паспорти и дубликати на шофьорски книжки, тъй че да не е належащо в началото явяване в консулската работа. Системата е приключена през декември 2015 година, тествана е сполучливо и е пусната в деяние през април 2016 година

Тук завършват положителните вести. Заради настоящото тогава законодателство, системата е била създадена по този начин, че да може да се употребява единствено с електронен автограф , публикуван от български снабдител на удостоверителни услуги. Това извънредно лимитира броя на възможните ползватели на платформата и довежда до упоменатия скръбен резултат.

Кога тъкмо българските управляващи осъзнават, че при тези условия системата е безполезна , не излиза наяве от отговора на Захариева. Определено обаче им е лишило много време. Шефът на Министерство на външните работи загатва, че са извършени „ редица срещи ” сред представители на нейното ведомство и на вътрешното министерство, след които е решено да се разреши подаването на заявки и без електронен автограф . Това обаче ще бъде допустимо чак от 1 октомври 2020 година

Междувременно, изяснява Захариева, ще се „ внедрят нови функционалности ” в системата, с цел да може да се употребява и без подписа. За тази цел ведомството й е оповестило нова социална поръчка . Не показва обаче на каква стойност и в какви периоди, а самата поръчка не може да се открие в регистъра на Агенцията за публичните поръчки.

 

СВЪРШЕНОТО ДОТУК

Преди да опише историята за неуспеха на е-платформата, Екатерина Захариева напоително разказва какво е свършило министерството й в помощ на българите в чужбина от началото на изключителното състояние. От 13 март до нашите задачи по света са били изпратени 6500 персонални карти и паспорти за наши сънародници, останали без годни документи . Поискано и получено е било единодушието на 20 страни да разрешат на българи да се приберат у нас от тяхна територия, даже в случай че документите им са с изминал период, а други 11 страни признават остарели документи със специфични условия или периоди. Със съдействието на българските дипломати по места над 3000 български жители от всички континенти са се прибрали в България, добавя Захариева.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР