Пластмасата вече се е превърнала в част от геологията на

...
Пластмасата вече се е превърнала в част от геологията на
Коментари Харесай

Ужас! Пластмасата става част от кората на Земята

Пластмасата към този момент се е трансформирала в част от геологията на Земята. Живеем в епохата антропоцен - геоложки интервал, белязан от човешката активност.

Епохата на пластмасата може да продължи с епохи. До момента за археологическо разграничаваните столетия определящи постоянно са били естествените естествени сили. За сегашната ера обаче определящи са хората и тяхното влияние върху природата.

Когато пластмасата за пръв път навлиза в всекидневието, никой не допуска, че разпространяването ѝ ще придобие сходни огромни граници.

Тя се наложи най-много заради невероятна си функционалност и ниските индустриални разноски. В същото време обаче, едвам 14 % от пластмасовите опаковки през днешния ден се събират и рециклират. Благодарение на издръжливостта ѝ, през днешния ден тя е на всички места към нас. И ще продължи да бъде десетилетия, а може и повече, откакто си отидем.

Попадналите под Земята пластмаси се разграждат мъчно. За съпоставяне, корите от бананите и хартиените кърпички имат интервал на разпад сред две и четири седмици. Поради това те най-вероятно ще се вкаменят. По този метод човешката активност ще остави обръщение за бъдещето, милиони години напред.

За момента е мъчно да си представим, само че за в бъдеще пластмасата ще е геоложкият материал, който ще дава информация на бъдещите археолози.

 Бутилка

Той все по-често се открива в най-младия геоложки пласт на Земята, където равнищата му постепенно, само че несъмнено нарастват. Пластмасата е един превъзходен стратиграфски маркер, защото с акуратност демонстрира времето, в което даден слой се е трансформирал в земна корав.

Забележителното струпване на пластмаса може и да е позитивен фактор за разгадаването ни от бъдещите хора, само че в наши дни оказва трагично въздействие върху планетата. Според последните изследвания до 2050 година в океаните ще има повече пластмасови боклуци, в сравнение с риба.

Материалът може да докара до редица пагубни последствия за човешкия жанр. За да се избегне злополуката, е нужно да се подобрят стопанската система и успеваемостта на преработването. В противоположен случай последствията могат да са съдбовни.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР