Плащанията по руските държавни облигации ще зависят от санкциите, наложени

...
Плащанията по руските държавни облигации ще зависят от санкциите, наложени
Коментари Харесай

Москва: Плащанията по руския държавен дълг зависят от санкциите

Плащанията по съветските държавни облигации ще зависят от глобите, наложени от Запада поради нашествието в Украйна.

Това се показва в изказване на финансовото министерство на Русия, представено от Ройтерс.

Руското финансово министерство съобщи, че ще обслужва и изплаща държавните задължения напълно и в точния момент, само че заплащанията могат да бъдат възпрепятствани от интернационалните наказания.

„ Реалната опция за осъществяване на такива заплащания към непознати жители ще зависи от ограничаващите ограничения, въведени във връзка с Руската федерация “, показват от ведомството.

Вероятността от техническо несъблюдение на дълга от страна на Русия се усилва, откакто огромна част от нейните валутни запаси в размер на 640 милиарда $ бяха замразени от Запада.

Отсега нататък Русия ще употребява рубли, с цел да прави заплащанията по облигации, деноминирани в задгранична валута, споделят още от министерството.

През 1998 година, при ръководството на президента Борис Елцин, Русия не съумя да покрие заплащанията по вътрешния си дълг от 40 милиарда $ и девалвира рублата. Руската федерация на процедура беше пред банкрут на фона на азиатската дългова рецесия и падащите цени на петрола, само че до пропускане на заплащания по външния дълг не се стигна.

Този път Русия има пари, само че не може да заплаща, тъй като запасите ѝ, които са четвърти по величина в света и на които Путин разчиташе тъкмо при положение на такава рецесия, са замразени от Съединените щати, Европейския съюз, Англия и Канада.

Това може да е първата огромна дългова рецесия в Русия от повече от век. Дори когато Съветският съюз се разпадна през 1991 година, Русия съумя да покрие заплащанията по външния си дълг.

През 1918 година болшевишките революционери, под управлението на Владимир Ленин, отхвърлят да заплащат задълженията на царска Русия, шокирайки световните дългови пазари. По това време външният дълг на Руската империя е един от най-големите в света.

Тъй като облигациите на Русия към този момент не костват нищо след края на Първата международна война, някои притежатели ги употребяват като тапети. След Втората международна война Йосиф Сталин стопира да обслужва заплащанията по облигациите на Съветския съюз, благосъстоятелност на Съединените щати и Швеция.

Днес Русия няма доста издадени интернационалните облигации. Емисиите са 15, деноминирани в долари и евро, като общата им стойност им възлиза на 40 милиарда $. Това е относително дребна сума, на фона на размера на съветската стопанска система.

Еврооблигациите на Русия са издадени с композиция от условия и контракти.

Тези, които бяха пласирани, откакто Русия беше глобена поради анексирането на Крим през 2014 година, съдържат наредба за заплащания в различна валута в долари, евро, английски лири или швейцарски франкове, като рублата е посочена като алтернатива за различна валута за облигациите, издадени след 2018 година

На 16 март Русия би трябвало да заплати 107 милиона $ по две облигационни излъчвания, само че има 30-дневен гратисен интервал за осъществяване на заплащанията. Следващото заплащане е по облигационна емисия от 359 милиона $ с падеж през 2030 година на 31 март, а следващията огромен падеж от 2 милиарда $ идва на 4 април.

Руският газов колос Газпром има издадена емисия в размер на 1.3 милиарда $, която би трябвало да бъде изплатена на 7 март.

Според JPMorgan пазарът на държавни облигации в Русия възлиза на 15.5 трилиона рубли, или към 145 милиарда $ по сегашния курс, като чужденците държат по-малко от една пета от издадените облигации.

В неделя Moody's намали кредитния рейтинг на Русия до Ca, което е второто най-ниско ходило в нейната рейтингова стълбица, базирайки се на финансовия надзор на централната банка, който евентуално ще ограничи заплащанията по външния дълг на страната и има заплаха да докара до банкрут.

Moody's съобщи, че решението за понижаването на рейтинга е подбудено от "сериозната угриженост по отношение на желанието и способността на Русия да изплаща дълговите си отговорности ". Рейтинговата организация съобщи, че рисковете от несъблюдение са се нараснали и че задграничните притежатели на облигации евентуално ще възстановят единствено част от вложенията си.

Moody's и останалите водещи рейтингови организации Fitch и S&P Global понижиха рейтинга на Русия с по няколко степени от началото на годината.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР