Планетата Земя, на която всички ние живеем, е едно място,

...
Планетата Земя, на която всички ние живеем, е едно място,
Коментари Харесай

Изумителни факти за Земята, които трябва да знаете!

Планетата Земя, на която всички ние живеем, е едно място, изпълнено с секрети и чудеса. Тя не стопира да изумява както учените, по този начин и елементарните хора, които всеки ден откриват по нещо ново за нея. Тук ще откриете няколко изумителни обстоятелства за планетата ни, за които най-вероятно в никакъв случай не сте и предполагали.

Ядрото на Земята е горещо колкото Слънцето. Според учените температурата за земното ядро е към 5 700 градуса – тъкмо колкото тази на повърхността на Слънцето. Интересното е, че тази температура в действителност е много ниска за звездата в центъра на Слънчевата система. В атмосферата ѝ тя доближава до 2 милиона градуса.

Всички ние се движим с 107 182 км/ч към Слънцето. Никой от нас обаче не усеща тази скорост, също както не усещаме тази, когато летим на борда на аероплан. Съзнанието мери скоростта по отношение на различен обект, движещ се с друга скорост. Когато обаче се движим дружно с този обект като пасажери на планетата Земя, няма по какъв начин да я усетим.

Някога Земята е била покрита с великански гъби. Преди дърветата, преди към 400 милиона години земната повърхнина е била покрита с големи гъби. Тогава широколистните и иглолистни дървета са достигали до няколко метра височина, до момента в който гъбите израствали до 8 м и метър в диаметър.

Теорията за гъбеното покритие на Земята се базира на фосил, открит през 1859 година Според някои този организъм не е гъба, а мъх, който единствено прилича нейната форма. Въпреки това учените са безапелационни, че тази опция въобще не трябва да се изключва, защото и до през днешния ден най-големият жив организъм на Земята е колония гъби, разпростряла се на 8.9 кв.км. в Орегон. За нея се счита, че е на впечатляващите 2 400 години.

40% от дивия свят е окончателно погубен за последните 40 години. Морски, речни и сухоземни животни биват безскрупулно избивани, а хабитатът им унищожаван от замърсяванията.

В света има 5 сини зони, цялостни със столетници. С наименованието сини зони са обособени общо 5 места из целия свят, където хората отхвърлят да умрат. Това са о-в Икария в Гърция, Окинава в Япония, Сардиния в Италия, п-ов Никоя в Коста Рика и Лома Линда в Калифорния.

 Изумителни обстоятелства за Земята, които би трябвало да знаете!

Над 1 милион изкуствени обекти обикалят към Земята. Днес към планетата ни летят 6 000 спътника, 3 600 от които са в употреба. Изкуствените обекти, които обикалят в орбита, са парчета от ракети, спътници и елементи, изпратени от хората. Има над 100 милиона обекта с величина под сантиметър и 21 000 парчета, които тежат към кг.

Ядрото на Земята е цялостно със злато. Учените считат, че 99% от златото на планетата е потънало в центъра ѝ преди милиарди години. Освен 1.6 квадрилиона тона Злато там има и към 9.6 квадрилиона тона платина. В избрани елементи на Канада човек с маса от 68 кг тежи приблизително с към 3 кг по-малко. Според най-разпространената доктрина разтопените скални маса от злато под повърхността постепенно потъват, като по този метод масата на района се намалява, както се понижава и силата на гравитацията.

Планетата умира. Според Стивън Хокинг единственият метод да оцелее човечеството, е да се изтегля на друга планета. Според него ни остават към 200 години на Земята. Дотогава ще бъдем изтребени от климатични промени или нуклеарна или биологична война. Сред другите разновидности е радиацията от близка свръхнова, както и конфликтът с метеорит.

Амазонската дъждовна гора обезпечава 20% от кислорода на планетата. Гората на Амазонка се разполага на над 40% от площта на Южна Америка. Тя съставлява към половината от всички дъждовни гори на планетата.

Освен че създава до 20% от кислорода ни, в нея има над 10 000 типа растения, 2 000 типа гръбначни животни и повече от 3 милиона типа инсекти. Лошото в тази ситуация е, че тя, сходно на всичко друго, изчезва с бързи темпове. Според учените след единствено 50 години амазонската гора ще е изцяло заличена от лицето на Земята.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР