Планетата Земя е единственото място във Вселената, където със сигурност

...
Планетата Земя е единственото място във Вселената, където със сигурност
Коментари Харесай

Най-странните места, където е открит живот

Планетата Земя е единственото място във Вселената, където сигурно знаем, че съществува живот. Колкото и да е необичайно, на Земята съществува живот тук-там, които въобще не са пригодени за това, най-малко на пръв взор.

Неотдавна бяха открити бактерии, които се хранят само със стрихнин. Съществува и по-негостоприемна среда, в която въпреки всичко се оказва, че живеят разнообразни живи същества.

Може да се стори необикновено, че в кипящите езера от разтопена смола може да съществува живот. Но това е по този начин. В най-голямото на Земята естествено езеро от кипяща смола на остров Тринидад във всеки грам вряща смола живеят по 10 милиона микроби.

Има и други странни места, където населяват живи създания. Това са радиоактивните боклуци. Доза от 10 грея радиация може да убие човек, само че алените бактерии Deinococcus radiodurans не се плашат от радиация 5000 грея.

 Най-странните места, където е открит живот

Те устоят на радиация с равнище до 15 000 грея, което ги трансформира в най-издържливите бактерии на планетата. Микробите устоят на високата радиация, която разрушава генома им на стотици ДНК-фрагменти, като прави многочислени копия на този геном.

Врящата вода и разрушителното налягане на дъното на океана биха унищожили човешко създание за секунда, само че тази среда е идеална за някои невероятни същества.

Подземните горещи извори в Тихия океан са цялостни с червеи и великански морски охлюви, а в Атлантическия океан във врящата вода живее специфичен тип слепи скариди.

Тези дълбоководни жители живеят в минералните води, които извират отдолу под земята. Те употребяват специфичен развой за произвеждане на сила, прочут като хемосинтеза.

В тези тъмни кътчета животът съществува с помощта на дребното количество светлина, което се процежда през дребни пукнатини.

Стерилните стаи също съдържат живот. Преди да се изпрати сонда в Космоса, тя се стерилизира, с цел да не придвижи живот от Земята в Космоса, а също и да не се объркат земните форми на живот с извънземни.

Сондите се обработват с радиация и престояват в специфични стерилни стаи. И все пак някои групи микроби съумяват да оцелеят в стерилна среда и по-късно пътуват към Космоса.

В сухите долини на Антарктида е толкоз студено и толкоз изсъхнало, че постоянно ги назовават Земния Марс. Въпреки това почвата в тези региони съдържа огромно количество микроорганизми, което дава вяра, че и на Червената планета има живот.

В недрата на Земята също има живот. Съществуват микроорганизми, които живеят на дълбочина няколко километра подземен.

Съществуват микроорганизми, които живеят на дълбочина повече от километър под дъното на океана. Други микроорганизми живеят в златните и платинени мини на Южна Африка, които се намират на няколко километра подземен.

Вакуумът на орбитата на планетата, който е кондензиран със смъртоносна радиация е средата на живот за странни същества с осем крайници – това са организми, известни с латинското име Tardigrada. Те могат да оцелеят при 90 градуса над нулата и минус 196 градуса.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР