Планетата Венера става по-мистериозна… благодарение на автоматичната междупланетна станция на

...
Планетата Венера става по-мистериозна… благодарение на автоматичната междупланетна станция на
Коментари Харесай

Акатсуки засне мистериозна структура в атмосферата на Венера!

Планетата Венера става по-мистериозна… с помощта на автоматизираната междупланетна станция на Япония “Акатсуки ”, която я учи от декември 2015 година до през днешния ден.

Вчера, на 16 януари 2017 година, на страниците на научното списание Nature Geoscience, беше оповестена публикация със заглавие Large stationary gravity wave in the atmosphere of Venus. Тук не става въпрос за гравитационни талази в смисъл това физическо събитие, което вълнува мозъците на физици и космолози. Става въпрос за атмосферна конструкция, която е с форма на вълна, усмивка или лък и която не би следвало да съществува.

На Венера има доста, доста мощни ветрове – тяхната скорост може да доближи и 400 km/h. Поради това се чака облаците да вършат една обиколка към планетата за няколко дни. Когато “Акатсуки ” дойде в орбита към Венера през декември 2015 година, беше съвсем неотложно открита тази забележителна атмосферна конструкция, която изглеждаше въобще да не се движи – в противен случай, тя стоеше закрепена над повърхността. Структурата остана постоянна в продължение на няколко дни.

Но не е било и прекомерно дълго – през април и май 2016 година тя не беше снимана още веднъж, а и до този миг към момента не се е появила отново.

Учените считат, че тази “вълна ” се е образувала при взаимоотношението сред долната атмосфера и планина на Венера. До този миг обаче те не могат да обяснят по какъв начин тъкмо става това, изключително като се има поради хипотетичните условия наоколо до повърхността на планетата. Възможно е венерианските ветрове да са много по-променливи, в сравнение с се смяташе неотдавна.

Инфо: Nature Geoscience

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР