Планът за възстановяване и устойчивост е внесен в Европейската комисия,

...
Планът за възстановяване и устойчивост е внесен в Европейската комисия,
Коментари Харесай

Мартин Димитров: Контролът ще пада върху големите компании, не върху фризьорките

Планът за възобновяване и резистентност е импортиран в Европейската комисия, разгласи по-рано министър-председателят Кирил Петков. Според депутата от " Демократична България " (ДБ) Мартин Димитров не е допустимо да получим по-малко средства, само че са вероятни забавяния по съответни планове.

" Проблемът е, че толкоз огромно закъснение се натрупа, че към този момент сме на стадий, когато би трябвало всичко да бъде направено по най-бърз метод. Дано корекциите, които дефинитивно са направени, са задоволително положителни. Това ще си проличи от оценката, която в този момент ще бъде направена от Брюксел ", изясни икономистът в студиото на " Денят ON AIR ".

По време на съвещанието на Комисията по бюджет и финанси Димитров насочи въпрос към финансовия министър Асен Василев по отношение на огромните производители на алкохол и цигари. По думите на депутата от Демократична България, финансовият министър е дал заричане да извърши промяна на " Реформаторския блок " от 2015 година, посредством която контролът ще бъде фокусиран върху огромните компании, а не върху " фризьорките и продавачките по пазара ".

" Резултатът ще бъде важен. Първо, хората ще видят правдивост – че не се занимаваме с фризьорките, продавачките, не тормозим дребния и междинен бизнес, а главният фокус на надзор отива върху огромните производители. В момента хората споделят, че за разните администрации е доста по-лесно да тормозят дребните, тъй като не е ужасно. И се оказва, че има огромни компании, които през годините са останали отвън радарите и на данъчната администрация, и на митническите органи. Ето това би трябвало да променим ", акцентира Мартин Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Икономистът в студиото счита, че мораториумът върху цената на тока, парното и газа не е ефикасен метод за справяне с енергийната рецесия. Решението съгласно него – диференцираните Данък добавена стойност ставки.

" Като сме дали с краткотраен темперамент това да го има при заведенията за хранене и книгите, за какво да го няма при тока, парното и газа?! Искам и приканвам някой да ми изясни за какво за едните браншове го има, а за други го няма. Не виждам логиката. Част от нашите сътрудници считат, че няма потребност от такава мярка, само че в случай че забележим, че ценовите условия са сложни за превъзмогване – ето ви решението ", уточни депутатът от Демократична България.

Според Мартин Димитров няма да има учредения за повишение на цената на тока, парното и газа при въвеждане на диференцирани Данък добавена стойност ставки. По отношение на газовия интерконектор с Гърция той е безапелационен: " 2022 година този план би трябвало да бъде дефинитивно приключен. "

" Точно в този момент в тази рецесия ни трябваше най-вече тази газова връзка и я нямаше. Имам безапелационен ангажимент от министъра на енергетиката (Александър Николов, б.р.). Поискал съм от него и той ми е заречен да има ежеседмично отчитане какъв е напредъкът ", показа икономистът.

Той поддържа наложения финансов надзор върху общините, преди те да получат обезщетения поради скъпия той. " Когато си мислят, че никой няма да ги ревизира, си вършат каквото си желаят! ", посочи депутатът от Демократична България.

Относно дефицитът в бюджета за 2022 година Мартин Димитров увери, че той ще е под заложените 4,1%. По думите му, трендовете в стопанската система са по-важни от номиналните стойности и дефицитът за 2023 година ще бъде към 3%, като от Демократична България ще упорстват и за по-малък %.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР