Планът за интегрирано развитие на Столична община за периода 2021

...
Планът за интегрирано развитие на Столична община за периода 2021
Коментари Харесай

Милка Христова: СОС претупа приемането на Плана за развитие на Столична община |

Планът за интегрирано развиване на Столична община за интервала 2021 – 2027 година (Програма за София) във типа, в който е показан, изключително в неговата финансова част, ще остане единствено една концепция, фантазия и идеал по какъв начин да наподобява София. В него няма действителен финансов план по какъв начин би могъл да бъде осъществен. Той беше импортиран за разглеждане няколко дни след изборите и СОС е на път да претупа този значим стратегически документ в едно съвещание. 

Това съобщи заместник-председателят на групата на „ Българска социалистическа партия за България “ и на Столичния общински съвет Милка Христова по време на днешната сесия.

Тя посочи няколко съответни обстоятелството. „ Индикативната стойност на бюджета на Програмата за София е показана с три финансови прогнози. Песимистичен вид от 5.380 милиарда лв., реален – от 5.890 милиарда лв. и оптимистичен – от 6, 745 милиарда лв.. Дори да приемем песимистичния вид, с цел да бъдат реализирани задачите на Програмата тези средства би трябвало да залегнат в финансовите стратегии на общинските бюджети за идващите шест години. Това значи на година да бъдат планувани почти към 900 млн. лв. за финансови разноски, при до момента всекидневно планувани към 450 млн. лв., в това число средства по европейски стратегии. А в най-хубавия случай плануваните средства до момента се усвояват към 60 - 70% “, изясни Христова.

Като образец за това какъв брой е нереалистична финансовата аргументация общинският консултант от Българска социалистическа партия уточни и задачата, която касае опазването на здравето - за обновяването на съществуващите общински лечебни заведения са планувани 150 млн. лв. и за закупуването на здравна инсталация - 290 млн. лв.. „ Това са общо 440 млн. лв. за общинското опазване на здравето или по 70 млн. лв. на година. Досега се възнамеряват по 10 млн. лв. за дейностите, свързани с лечебните заведения и не повече от 1 млн. лв. за закупуване на инсталация “, напомни тя.

По думите й Планът за интегрирано развиване на Столична община за интервала 2021 – 2027 година е извънредно значим и изисква доста съществено отношение и задълбочено разискване. „ Документ от над 2000 страници заслужава да бъде прегледан на обособена сесия, както и на няколко съвещания на непрекъснатите комисии “, посочи Милка Христова и предложи да бъде отсрочено гласуването му и да бъде подложен на по-обстойно и задълбочено разискване. Предложението й обаче бе отхвърлено с 24 гласа „ За “, 30 - „ Против “ и един „ Въздържал се “.

„ 90% от стратегическите документи, които приема СОС, си остават единствено на хартия “, сподели от своя страна ген. Иван Мечков. Той даде образец със Стратегията по сигурността, която е била призната през 2014 година и е била изпълнена на едвам 20%.

„ Ще приемем този План, само че казусът е дали ще се осъществя “, регистрира Мечков.

Альоша Даков обърна внимание, че липсва взаимоотношение в администрацията в другите посоки на Столична община. „ Потърпевши са жителите и бизнесът “, съобщи той.

„ Посочена е мярка „ Преход на „ Топлофикация София “ към по-висока енергийна успеваемост и основаване на нова формула на услугата “, със седем годишен период за осъществяване и бюджет от 100 млн. лв.. В предходни отчети сумата е доста по-голяма от тези 100 млн. лв. “, аргументира се Даков.

Социалистът даде и различен образец от индикативния лист с значимите за общината планове, включени в Програмата за София. „ В направление „ Зелена система “ са посочени към 10 плана с индикативна стойност 100 млн. лв.., по които се твърди, че има планова подготвеност. Прави ми усещане, че по тематиката, която е извънредно значима и касае всички, а точно качеството на въздуха и подмяната на отоплителни уреди с нискоемисионни такива, са планувани едвам 3 млн. лв., което не кореспондира с други ограничения в Програмата “, обърна внимание Альоша Даков. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР