Планът за действие за секторно сътрудничество между София и Скопие,

...
Планът за действие за секторно сътрудничество между София и Скопие,
Коментари Харесай

Заев: Планът за действие с България е готов, остана да се приеме

Планът за деяние за секторно съдействие сред София и Скопие, който към този момент е дефиниран от двете страни, би трябвало да бъде признат на втората междуправителствена конференция, която ще се организира идната седмица или по-рано, с цел да бъде координиран от външните министри на двете страни, Буяр Османи и Екатерина Захариева. Това ще помогне да се сътвори общата среда за решение на други отворени въпроси колкото може по-бързо.

Това съобщи министър председателят на Северна Македония Зоран Заев, представен от МИА.

„ Очаквам евентуално идната седмица или напълно скоро на срещата сред нашия министър Османи и министър Захариева да се контракти първата междуправителствена конференция, тъй като нямаме никакви несъгласия по проекта за деяние, т.е. секторния проект за съдействие, формиран от наши и български хрумвания. Очаквам на тази среща да се дефинира срокът за втората междуправителствена конференция, първата се организира през 2019 година, а по-късно да бъде призната от държавното управление и да се стартира дейно и бързо осъществяване на всички тези задължения, тъй като те са потребни за македонския народ, забългарския народ, за Македония и България и ще бъде от изгода за основаването на цялостната среда за разрешаване на другите отворени въпроси, които имам вяра, че можем да разгадаем час по-скоро “, съобщи Заев, съобщи Фокус.

Премиерът разясни, че Планът за деяние се дефинира на секторно равнище, работата на Историко-образователната комисия е обособена, както и политическите въпроси, които разискват двете страни. Планът за деяние би трябвало да бъде одобрен на междуправителствената конференция, водена от Османи и Захариева. Веднага по-късно, както акцентира Заев, двете държавни управления ще могат да го одобряват и да стартират да го осъществят.

Той отговори и на българския външен министър Екатерина Захариева, която съобщи, че нереформирана районен съд Македония в Европейски Съюз ще обслужва съветските ползи, както и че в страната се печелят избори с антибългарска изразителност.

„ В духа на градивността ние постоянно поддържаме връзка с деликатен и заслужен дипломатически изказ и постоянно пазиме достолепието на нашия народ. Само с другарски разказ, с ръка за помощ, с политики, които по време на акциите и изборите бяха за създаване на другарство с всички съседи и с България, спечелихме изборите. И ето, потвърдихме, със спечелването на изборите на 15 юли 2020 година и това споделя какви сме. Очаквам съседите да бъдат другари, те могат да чакат единствено другарство от нас, ръка за помощ, нямаме нито неприятни мисли, нито неприятни планове към някой от съседите, нито към другарска България “, сподели Заев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР