Планът на Европейската комисия (ЕК) за ускоряване на производството на

...
Планът на Европейската комисия (ЕК) за ускоряване на производството на
Коментари Харесай

Държавите от ЕС одобриха плана за силна европейска индустрия за чипове

Планът на Европейската комисия (ЕК) за ускорение на производството на чипове в Европейския съюз (ЕС) направи крачка напред, откакто Европейският закон за чиповете е бил утвърден от държавите-членки на Европейски Съюз, оповестява Reuters. Позовавайки се на коментар на представител на Европейския съвет, изданието показва, че при започване на декември е планувана среща, на която предлагането ще бъде публично подпечатано от всички страни и импортирано в Европейския парламент (ЕП).

Предвижда се схемата да бъде финансирана с 43 милиарда евро - композиция от обществени и частни източници. За да се стигне до приемането ѝ обаче, тя е била предмет на промени, в това число по отношение на типовете произвеждане на чипове, които се финансират. Според източника на Reuters въпреки планът да напредва, към момента има евентуални противоречиви моменти по отношение на състава на финансирането.

Вливането на парични средства в европейския бранш на полупроводниците има за цел да подтиква скок в каузи на чиповете, създавани на континента. Целта е до 2030 година да се удвои световният пазарен дял на играчите от района до 20 %.

Понастоящем полупроводниковата промишленост е доминирана от компании в Азия. Затова наред с Европа, Съединени американски щати също подхващат съществени стъпки за увеличение на локалното произвеждане - проекти, които излязоха на напред във времето по време на проблемите с веригата за доставки след рестриктивните мерки, свързани с Covid-19.

Законът за чиповете – стремежът на Европа към самостоятелност

В началото на годината Европейска комисия очерта огромен капиталов проект за стимулиране на производството на чипове на континента и за понижаване на зависимостта му от доставките от Съединени американски щати и Азия, както и за обезпечаване на спомагателна отбрана против бъдещи проблеми в това отношение.

В свое изказване от комисията обясниха, че нейният Европейски закон за чиповете ще ускори конкурентоспособността на района, обединявайки ресурсите на държавите-членки на Европейски Съюз и други асоциирани страни, като в същото време даде 11 милиарда евро за подсилване на съществуващата научноизследователска и развойна активност, нововъведения и образование на работната мощ в бранша.

Законодателството ще " активизира повече от 43 милиарда евро обществени и частни вложения " за нови разработки, в допълнение към определянето на ограничения за предугаждане, подготовка и реагиране на възможни спирания на веригата за доставки, обясниха тогава от Европейска комисия.

И това е изцяло резонно, като се има поради, че Европейска комисия предприе тези дейности за стимулиране на своята промишленост за произвеждане на чипове, откакто неотдавнашният дефицит в международен мащаб наложи затварянето на фабрики в необятен кръг браншове - от автомобилостроенето до производството на медицински произведения. От Европейска комисия показаха, че в някои страни членки производството в автомобилния бранш е намаляло с 1/3 през 2021 година и подчертаха " изключителната световна взаимозависимост на веригата за основаване на стойност от полупроводници от доста стеснен брой сдружения в комплициран геополитически подтекст ".

Ходът на Европа беше и отговор на поръчката на Съединени американски щати за вложения в размер на 52 милиарда $ за вътрешно произвеждане на полупроводници.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР