Плачът на бебето е единственият начин, по който то може

...
Плачът на бебето е единственият начин, по който то може
Коментари Харесай

Синдромът на раздрусаното бебе

Плачът на бебето е единственият метод, по който то може да ни каже, че нещо не е наред. Като цяло, бебетата плачат, когато имат някаква физиологична потребност, нещо ги боли или просто желаят да бъдат гушнати.

Но има случаи, в които каквото и да вършим, нищо не успокоява детето . Това може да провокира мощно неспокойствие и яд у родителя или индивида, който поставя грижи за бебето, и в желанието си да го накара да спре, да го раздруса мощно.

Главичката на бебето е доста тежка за слабите мускули на врата му и мощното разтърсване може да бъде съдбовно. То провокира физическа контузия на мозъка, който се удря в стените на черепа и това в действителност кара бебето да спре да плаче. Но на прекомерно висока цена - от удара умират мозъчни кафези, получават се кръвоизливи, оток и липса на О2.

Тези последици постоянно първоначално остават невидими за причинителя им, а спрелият рев окуражава възрастния още веднъж да приложи същия метод в бъдеще. Но раздрусването има дълготрайни последици :
Припадъци Парализа Частична или цялостна слепота Забавяне в развиването Проблеми с ученето и интелектуалните качества Поведенчески проблеми
 Снимка 365415

Предимно мъжете прибягват до разтърсване на бебето. В 44% от случаите това е бащата, в 20% - мъж, с който майката живее на фамилни начала. Сред дамите в 18% от случаите това е детегледачката, а в 7% - майката на бебето.

Ето и какви са признаците , по които може да разпознаем дали бебето е било жертва на сходен жанр принуждение:
Повръщане Проблеми с дишането Припадъци Бледа или зачервена кожа Парализа Крайна нервност Липса на вкус Затруднения да остане будно Кома
 Снимка 365420

Причините , заради които родителите или детегледачката прибягват към тази последна мярка за " усмиряване " на бебето, са разнообразни: стрес, домашно принуждение, меланхолия, алкохол или опиати, нереалистични упования от бебето, прекомерно млада възраст на родителите или самотно развъждане на детето, както и претърпяно принуждение по време на детството на самия родител или детегледач.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР