Пишмание, понякога наричана приказна коприна, е древен турски сладкиш, датиращ

...
Пишмание, понякога наричана приказна коприна, е древен турски сладкиш, датиращ
Коментари Харесай

Пишмание - турският памучен десерт

Пишмание, от време на време наричана приказна коприна, е античен турски сладкиш, датиращ от 15-ти век. Нарича се също баснословен конец, нишка хавла, опъната халва или ленена хавла.

Пишмание най-вече наподобява на памучен бонбон, само че с друга текстура и по-дълбок усет. Този бонбон е специфичен и съдържа брашно и масло, както и доста захар и е издърпан на хиляди фини, раздробени влакна. Всичко това е събрано на топка и е опаковано като бонбон. Крайният резултат е нещо необикновено сладко и несъмнено запаметяващо се.

Този десерт идва в няколко разновидности. Той се продава елементарен или затрупан с шоколад, с шамфъстъци или орехи и ароматизиран с ванилия или какао на прахуляк. За разлика от множеството турски десерти пишмание не се продава в локалните сладкарници, а по скоро в магазини за дарове или за коктейли. Тъй като може да се съхранява дълго време без ледник, е традиция в Турция да се купува за подарък.

Направата му изисква известна доза умения. Като за начало се прави гъст захарен сироп от половин чаша вода и 1 кг захар. Вари се към 30 минути при непрестанно бъркане. Отделно се препича половин кг брашно в половин чаша масло до кафеникаво. След като поизстинат, се смесват захарта и брашното и се меси тесто. Тънкостта тук е да се разтегля тестото, до момента в който замязя на конци. Последната стъпка е да го нарежете и да му придадете формата на бонбони.

Ако обичате сладко, си заслужава напъните, тъй като е прекомерно евентуално да не сте опитвали нещо такова.

На турски език pişman значи страдание. Както се споделя в турската сентенция: Пробвайте един път и един път съжалявайте. Не го пробвайте и ще съжалявате за него хиляда пъти.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР