Пишат нов закон за търговията с храниПравят сайт, който ще

...
Пишат нов закон за търговията с храниПравят сайт, който ще
Коментари Харесай

Магазини слагат надценка от 20-30%, призна премиерът

Пишат нов закон за търговията с храни
Правят уебсайт, който ще осведоми хората

Надценките на цените от вносител до търговец на едро са в границите на естествените пазарни проценти, само че внезапно в магазините за търговия на дребно повишаването на цените с 20-30%, сподели министър председателят Гълъб Донев. Това приказва, че има проб­лем във веригата от търговеца на едро до търговеца на дребно, добави той измежду среща в Министерски съвет с присъединяване на всички министерства и организации, които имат отношение към цените и търговията.

Ще създадем всекидневен механизъм за наблюдаване и надзор на цялата верига на доставки от производителя през търговеца до щандовете в магазините, изясни служебният министър председател. Ще наблюдават по какъв начин се образуват цените и облагите на търговците. Обмисляме да създадем уебсайт, на който жителите да може да се осведомят за цените на главните храни, с цел да може да съпоставят цените на стоките в България с тези в другите страни от Европейски Съюз, сподели Гълъб Донев.

Гражданите могат да подават сигнали, свързани с цените, в Комисията за отбрана на потребителите (КЗП), сподели още министър председателят. Но КЗП няма пълномощия да постанова санкции за далавера или за слагане на надценки от 30-40-50%. КЗП може да наложи санкция, в случай че откри картел на пазара или, в случай че цените с промоции в магазина не са написани правилно.

Цените на 27 съществени храни, измежду които варива, меса, млечни артикули, които следи Държавната комисия по стоковите тържища и борси, на едно са едни, а в магазините на дребно нарастват неимоверно доста, изясни министър председателят. Затова ще бъде изработен и напълно нов закон за търговията с храни, сподели Гълъб Донев. Ще дадем нормативно определение на нелоялна комерсиална процедура, нещо което го има в другите страни, добави той. Любопитно е, че решението да бъде написан подобен закон пристигна единствено няколко дни откакто Народното събрание беше разхлабен и през идващите месеци няма да има кой да го одобри. Същевременно Гълъб Донев изясни, че диалози с комерсиалните вериги за цените водят още от месец октомври предходната година.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР