Пингвините, които трябва да оцеляват в суровите условия на антарктическата

...
Пингвините, които трябва да оцеляват в суровите условия на антарктическата
Коментари Харесай

Как се топлят пингвините

Пингвините, които би трябвало да оцеляват в суровите условия на антарктическата зима, зависят най-много от това по какъв начин се събират в огромна навалица.

Това за тях е въпрос на живот и гибел. В тълпата птиците са ситуирани една до друга толкоз близо, че обособените им придвижвания са напряко невъзможни.

Но груповите придвижвания са наложителни, защото пингвините, които се намират в периферията на тълпата, биха умрели от мраз.

Те непрекъснато би трябвало да се придвижват към центъра на тълпата. Как става тази непрекъсната групова метаморфоза? Всичко се изяснява от позиция на физиката.

Пингвините се движат в тълпата от себеподобни по същия метод както звуковите талази се популяризират в течност, само че доста по-бавно.

На всеки тридесет до шестдесет секунди пингвините вършат дребни крачки, като по този метод основават вълна в тълпата. Крачките им са не повече от пет до 10 сантиметра.

Постепенно тези дребни крачки водят до едромащабната метаморфоза на тълпата. Отделните пингвини не трансформират позицията си във връзка с съседите си, те не се пробват да излязат от тълпата или да вървят против нея.

Пингвините знаят, че е доста по-лесно да се плува по течението. Хората се държат в тълпата самостоятелно. Затова в човешките тълпи тези талази са некоординирани, бурни и от време на време рискови за разлика от вълните на пингвините.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР