Пилотът, който катастрофира миналата година с хеликоптера, превозващ баскетболната звезда

...
Пилотът, който катастрофира миналата година с хеликоптера, превозващ баскетболната звезда
Коментари Харесай

Пилотска грешка е причината за катастрофата, при която загина Коби Брайънт

Пилотът, който катастрофира предходната година с хеликоптера, пренасящ баскетболната звезда Коби Брайънт, е взел серия неприятни решения, които са го довели до това да лети насляпо против стена от облаци, в която по този начин изгубил ориентировка, че е считал, че се издига, до момента в който хеликоптерът е летял към рид в Южна Калифорния. Това съобщи Асошиейтед прес, като се базира на показаните във вторник изводи от следствието на злополуката на 26 януари 2020 година, лишила живота на Брайънт и още осем души на борда, измежду които 13-годишната щерка на баскетболиста Джиана.

Националният съвет по сигурност на превоза в Съединени американски щати счита за отговорен за злополуката на първо място водача Ара Зобаян. Макар и умел водач, той е пренебрегнал образованието си, нарушил е разпоредбите за полети, като е летял в условия, при които не може да вижда, и не е взел различни ограничения, като това да забави и кацне, или да превключи на автопилот, които са можели да предотвратят нещастието. Според Националния съвет по сигурност на превоза евентуално водачът се е чувствал напрегнат в устрема да закара своя прочут клиент на мача на щерка му.

Агенцията подлага на критика също компанията оператор на хеликоптера - " Айланд експрес хеликоптерс ", за незадоволителни прегледи и контрол на ограниченията за сигурност.

Когато Зобаян решил да се издигне над облаците, той е попаднал в капан, довел до неприятен край доста полети. Когато водач изгуби образни ориентири, летейки в мъгла или мрачевина, вътрешното ухо изпраща неправилни сигнали на мозъка, които провокират пространствена дезориентация. Зобаян е съобщил на авиодиспечерите, че се издига, когато в действителност се е снижавал бързо към стръмния рид покрай Калабасас, е заключението на следователите.

По данни на Националния съвет по сигурност на превоза сред 2010 и 2019 година са станали 184 авиокатастрофи поради пространствена дезориентация, в това число 20 съдбовни случая с хеликоптери.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР