/Пглед.инфо/ Ние се ядосваме, защото броим всеки грош.“ С тези

...
/Пглед.инфо/ Ние се ядосваме, защото броим всеки грош.“ С тези
Коментари Харесай

Украйна води поляците до пълно разорение

/Пглед.инфо/ „ Ние се ядосваме, тъй като броим всеки грош. “ С тези думи поляците разясняват рекордното повишаване, което следят всеки ден в магазините. Междувременно тези магазини се затварят, а същото заплашва и полските ферми. Хората обедняват и стартират да пестят от най-обикновени неща.Какво общо има Украйна?

Полското радио “Зет ” показа резултатите от изследване, подхванато от интернационалната аналитична компания “Уце Рисърч ”. Оказа се, че криминогенната конюнктура в страната доста се е влошила. Само за първите 10 месеца на предходната година броят на кражбите в магазини в Полша се е нараснал с към 30%. Причините за скока на престъпността са икономическата неустойчивост и растящите цени.

Очаквайки най-лошото

„ За поляците става все по-трудно да свързват двата края заради инфлацията, която към този момент е достигнала съвсем 18%. Сега не всеки гражданин на Полша може да си разреши да задоволи даже главните си потребности “, оповестява “Уце Рисърч ”.

Журналистката Катаржина Витвицка-Юрек оповестява: „ През последните седмици тематиката за кражбите от магазини беше необятно дискутирана. Мнозина, виждайки това като изострящ се обществен проблем, биха могли да приказват в интерес на по-строги санкции за сходни дейности. Все повече и повече поляци схващат, че честните консуматори в действителност заплащат за кражбите от магазините. Магазините трансферират загубите си на клиентите, като надлежно покачват цените ”.

В същото време, съгласно журналиста, по-строгите санкции няма да оказват помощ съществено на казуса, защото доста хора крадат чисто и просто от апетит и беднотия. „ Максимумът, който може да се реализира, е в допълнение да се усложни общественото състояние на хората, които правят кражба “, споделя Катаржина Витвицка-Юрек.

По-рано стана известно, че в Полша всеобщо затварят дребни магазини. Изданието “Речпосполита ” оповестява: „ Унищожаване на дребни магазини в Полша – питателните магазини се унищожават най-бързо. Не единствено 4000 бяха премахнати през 2022 година, само че още съвсем 10 000 прекратиха работа. “

Според обявата дребните магазини, затварящи се преди гибелта, " усещат скока в разноските, високата инфлация, конкуренцията от интернет, както и огромните вериги ". Йоланта Ткачик, началник на катедрата по маркетинг в Академията “Леон Козмински ”, изясни, че обстановката става все по-сложна с всеки минал месец. След спад в търсенето, породен от пандемията от 2021-2022 година и блокировките, инфлацията към този момент е рекордно висока.

Цените скачат до небето за всичко. Например през януари полската преса оживено обсъждаше внезапното повишаване на железопътните билети. През новата година ще би трябвало да платите съвсем 18% повече за пътешестване с междуградски трен.

Пътниците, несъмнено, са ядосани. „ Ние се бунтуваме – в мозъците си. Ядосани сме, тъй като броим всеки грош “, споделя пред “Онет ” пенсионирана учителка, която журналистът среща на централната гара на Варшава.

Повечето от интервюираните хора споделят, че в този момент евентуално ще би трябвало да изберат други типове превоз, като да вземем за пример обмисляне на пътувания със споделен автомобил.

Железопътната компания “Интерсити ” изяснява нарастването на цените на билетите с обстоятелството, че по отношение на януари 2022 година цената на електрическата енергия на Стоковата енергийна борса се е нараснала с 62,18%. И това води до увеличение на цената на услугите, предоставяни от компанията. От “Интерсити ” акцентират, че нарастването на цените на билетите не компенсира последствията от доста нарастване на разноските за водене на бизнеса, а единствено отчасти ги смекчава.

Във връзка с покачването на цените на силата, жителите на Полша, съгласно същия “Онет ”, се поучават да намалят температурата вкъщи, в случай че е допустимо, да събират дъждовна вода и най-после, в случай че няма задоволително пари, да печелят повече. Журналистката Александра Москал, която написа съответния материал, се оплака: „ Много от нас имат навика да въртят радиаторите съвсем до алено. Обясняваме си, че защото на открито е студено, би трябвало да се стоплим добре у дома. Но би трябвало ли? Вместо да вдигате температурата, си коства да инвестирате във вълнени чехли и пуловер. " Също по този начин създателят на материала мощно предлага да се въздържате от вървене на кино и заведения за хранене и да прекарвате времето си вкъщи, облечени в пуловер втора ръка, защото е по-добре да намалите температурата в стаята до 18 градуса.

През декември предходната година потребителските цени в Полша се покачиха с съвсем 25% на годишна база. Богуслав Грабовски, някогашен член на Държавния съвет за парична политика, акцентира по радио “Зет ”, че в близко бъдеще няма да има понижения на цените в магазините. Според “Интерия ” съвсем всеки трети поляк лимитира потреблението на електрически чайници, фурни и електрически печки, с цел да понижи сметките за сила.

Потребителските настроения паднаха до по-ниски стойности даже от тези незабавно след началото на пандемията през март 2020 година След това обаче настроението бързо се усъвършенства. Сега, с цел да се оправят с възходящите разноски за живот, потребителите стягат коланите.

„ Купувачите икономисват главно от облекла и обувки, действия навън и електричество. За да понижат потреблението на електрическа енергия, поляците лимитират потреблението на съществени домашен уреди. Нашето изследване откри, че приблизително 30% от потребителите употребяват електрически чайници, фурни и електрически печки по-рядко. И всеки четвърти поляк лимитира потреблението на сешоар и ютия “, споделя Доминика Хрушниц-Дробинска, шеф „ Маркетинг и проучване на държанието на потребителите “ в социологическата организация ГфК.

Тя добавя, че става дума за икономии от съществени домашен уреди, които множеството консуматори използваха всекидневно, без даже да се замислят какъв брой сила употребява. Времето обаче направи корекции в живота на популацията, които до неотдавна никой не можеше да си показа.

„ Очакваме данните от декемврийските изследвания за актуалните потребителски настроения да се влошат. Все по-драстичното понижаване на разноските на поляците се дължи освен на стопански съображения, само че и на боязън от енергийна рецесия. В момента 71% от интервюираните се притесняват от спиране на доставките на електричество или газ. Следователно можем да чакаме по-нататъшно понижаване на потреблението на съществени запаси “, предизвестява Грушниц-Дробинска.

Селски несгоди

Нещастията на полските селяни би трябвало да бъдат включени в специфична рубрика. Напоследък страната е разтърсена от митинги на фермери. Можем да споменем да вземем за пример събитията, случили се на 20 декември в град Хрубешов (Люблинско воеводство). В този ден към стотина трактора излязоха по улиците на града. Пристигналите при тях фермери желаеха да се спре вносът на зърно и птици от Украйна. Те също по този начин настояха министър председателят Матеуш Моравецки „ в името на продоволствената сигурност на Полша и Европейски Съюз “ да насочи незабавно искане до Европейския парламент или Европейската комисия за въвеждане на 50% мито върху зърно, рапица и царевица, внасяни от Украйна.

А на 17 януари фермерската организация “Агро Уния ” разгласи 48-часова обсада на град Хелм. Трактори блокираха изходите към автомагистралите, пътят беше блокиран на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Дорогуск ".

Още в средата на декември управлението на земеделския профсъюз " Солидарност " разгласи подготвеност за стачка. „ Икономическата обстановка в селското стопанство е в положение на рецесия, породена по-специално от неконтролирания приток на зърно от Украйна. Това заплашва по-нататъшното битие на полските фамилни ферми. Затова, в сходство с Устава за взаимност, подхващаме ограничения за отбрана на земеделските стопани “, показват от синдиката. Още през януари представители на “Солидарност ” се срещнаха с Матеуш Моравецки - той даде обещание да предприеме ограничения за облекчение на ситуацията на полските селяни. След този диалог от синдиката обявиха, че готовността за стачка остава, а фермерите ще работят съгласно обстановката.

Фермерите се оплакват, че ситуацията им внезапно се е влошило. Една от главните аргументи за това те назовават обстоятелството, че на 27 април 2022 година Европейската комисия предложи, като част от помощта за Киев, да се спрат вносните мита върху целия украински експорт за Европейския съюз (до юни 2023 г.). Както означиха тогава в Европейска комисия, предлагането им има за цел да помогне за увеличение на износа на Украйна за страните от Европейски Съюз, а също така - " да облекчи тежкото състояние на украинските производители и експортьори ". Сегашното положение на нещата обаче вреди на полските производители, които са принудени да се конкурират с евтините украински селскостопански артикули.

През декември фермери от Любелското воеводство желаеха украинското зърно да бъде изнесено от Полша. Селяните упрекнаха министъра на земеделието Хенрик Ковалчик в машинация, защото преди този момент ги прикани да отсрочат продажбата на реколтата, събрана предишния сезон, с аргумента, че изкупната цена скоро ще се увеличи. Това обаче не се случи - значително заради напора на евтини украински артикули.

„ Земеделците са в доста тежка икономическа обстановка. Изкупните цени на зърнените и маслодайните семена са под себестойността. Няма къде да се продават тези артикули, изключително в източните региони, където силозите и складовете са цялостни до горе със зърно, импортирано от Украйна. Много високите транспортни разноски значат, че фермерите не могат да транспортират реколтата за препродажба до други елементи на страната, тъй като това ще докара до още по-големи загуби ”, разказва обстановката съюзът на фермерите “Корона ”. Този синдикат упорства Варшава неотложно да стартира да дава финансова поддръжка на селските стопанства, с цел да избави от опустошение най-малко 1,5 милиона фермери.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР