Петте чувства – зрение, слух, вкус, обоняние и осезание са

...
Петте чувства – зрение, слух, вкус, обоняние и осезание са
Коментари Харесай

Човек има девет чувства

Петте усеща – зрение, слух, усет, подушване и усещане са били за първи път събрани в едно от Аристотел, който от време на време обаче, макар мъдростта си, изпадал в неловки обстановки.

Така да вземем за пример той считал, че пчелите се появяват от труповете на биковете, когато се разлагат, а мухите имат единствено по четири лапички. Противно на казаното от Аристотел човек има още четири усеща.

 Човек има девет усеща

Това е термоцепция – възприятието за топлота или за нейната липса, която усещаме върху кожата си. По този метод се реализира терморегулацията на тялото.

Съществува и друго възприятие – еквибриоцепция. Това е възприятието за равновесие, което се дефинира от съдържащите течност кухини в нашето вътрешно ухо.

Някои хора имат проблеми с равновесието и това зависи точно от положението на кухините във вътрешното ухо. Точно по тази причина някои хора се опасяват от височини.

Ноцицепция – това е разбиране на болежка от кожата, от ставите и от органите на тялото. Това възприятие не изпитва мозъкът, само че той просто няма чувствителни към болежка рецептори.

Главоболието не се реализира вътре в мозъка, въпреки че когато страдате от мощни болки в главата, имате възприятието, че ви боли самият мозък, само че това не е по този начин.

Проприоцепция – това е осъзнаване на личното тяло. Тоест схващане за това къде се намират частите на тялото ни, даже да не ги усещаме и да не ги виждаме.

Опитайте се да пандизите очите си и да залюлеете крайници си във въздуха. Въпреки че няма да виждате крайници си, вие ще знаете къде ще се намира стъпалото ви по отношение на останалите елементи на тялото.

А в случай че прибавим към тези усеща и интуицията, известна като шесто възприятие, ще се получи, че изброените от Аристотел усеща надвишават броя си тъкмо два пъти.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР