Петролните цени се покачват по време на търговията в понеделник

...
Петролните цени се покачват по време на търговията в понеделник
Коментари Харесай

Петролът поскъпва: ОПЕК+ не увеличи квотите за производство

Петролните цени се повишават по време на търговията в понеделник сутринта на фона на решението на ОПЕК+ да резервира настоящите квоти за рандеман на нефт. От през днешния ден влизат в действие и глобите на Европейски Съюз и Г 7 за таван за ценови таван на съветския нефт.

Към 9:12 часа българско време февруарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures нарастват с $0,47, до $86,04 за барел. В петък цената на тези договори падна с $1,31 (1,5%) до $85,57 за барел.

Януарските фючърси за американския пример WTI към същия миг на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се търгуват с $0,45 повече - по $80,43 за барел. По време на предходната сесия котировките да WTI се понижиха с $1,24 (1,5%) до $79,98 за барел.

Решението, взето на 5 октомври 2022 година, за понижаване на квотите за произвеждане на нефт с 2 милиона барела дневно от ноември беше " ретроспективно прието от участниците на пазара като нужен и верен курс на деяние за стабилизиране на международните петролни пазари ". Това се споделя в изказването след срещата на страните, участващи в съглашението за ограничение на производството ОПЕК+.

На 3 декември Съветът на Европейски Съюз реши да дефинира ценови таван за суровия нефт, петролните масла и петролните артикули, получени от битуминозни скали, добивани в или изнасяни от Русия, на 60 $ за барел. Ограничението влезе в действие от 5 декември.

Функционирането на механизма за ограничение на цените ще се преразглежда на всеки два месеца, считано от средата на януари 2023 година, като се вземат поради измененията на пазара. Лимитът ще бъде избран минимум с 5% под междинната пазарна цена за съветския нефт и петролни артикули, изчислена въз основа на данни, предоставени от МАЕ.

Русия към този момент съобщи, че работи върху механизъм за възбрана на използването на нови наказания на Европейски Съюз и също по този начин напомни, че не изключва понижаване на производството на нефт.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР