Петролът поевтинява до двуседмични дъна около и под 100 долара

...
Петролът поевтинява до двуседмични дъна около и под 100 долара
Коментари Харесай

Двуседмични ценови дъна на петрола към $100 за барел на фона на преговорите Русия-Украйна



Петролът поевтинява до двуседмични дъна към и под 100 $ за барел на фона на продължаващите договаряния сред Русия и Украйна за преустановяване на огъня и опасенията за закъснение на петролното търсене от Китай предвид на новата Covid вълна в азиатската страна, която наложи въвеждането на локдауни в редица райони.

Към 09,30 часа българско време фючърсите на петрола Брент с доставка през май се намаляват с 5,3% към 101,20 $ за барел, като при започване на търговията доближиха ценово дъно от малко над 100 $ за барел - най-ниски равнище от 1-ви март насам. По този метод петролът Брент отстъпва за поредна сесия на търговия от 14-годишния връх към 139,13 $ за барел, доближат на 7-и март.

Фючърсите на американския недопечен нефт WTI с доставка през април пък към този момент се търгуват под 100 $ за барел, поевтинявайки с към 5% към 98 $ за барел, като за малко и те доближиха двуседмично дъно от 96,70 $ - най-ниски равнище от 1-ви март.

Това съставлява ценови спад на петрола с към 5% за втора поредна сесия на търговия от началото на седмицата, макар че вчерашните следващи договаряния сред Русия и Украйна не доведоха до някакъв пробив, само че украинският президент Зеленски съобщи, че те ще продължат във вторник.

" Очакванията за позитивно развиване на договарянията за преустановяване на огъня сред Русия и Украйна ускориха очакванията за облекчение на напрежението на международния пазар на недопечен нефт “, разяснява за Ройтерс Тошитака Тазава, анализатор от Fujitomi Securities Co Ltd.

" Дори и да има преустановяване на огъня, цените на петрола се чака да останат на високи равнища, защото опитите на Запада да изолира Москва посредством наказания ще продължат, поддържайки международния петролен пазар в тежко положение на дисбаланс сред търсене и предложение ", уточни Цуйоши Уено, старши икономист в NLI Research Institute.

Вчера пък шефът на Международната организация по енергетика Фатих Бирол прикани страните производителки на нефт да усилят добовите, с цел да стабилизират пазара.

Междувременно Китай е изправен пред най-тежката си Covid рецесия от началото на 2020 година, което поражда опасения за по-слабо търсене на нефт от страна на най-големия вносител на недопечен в света.

Китай регистрира внезапен скок в ежедневните инфекции с Covid-19 във вторник, като новите случа бяха повече от два пъти повече по отношение на ден по-рано, достигайки двегодишен връх, което поражда угриженост по отношение на възходящи стопански разноски поради въвежданите нови строгите локдауни в разнообразни елементи на страната.

В понеделник допълнително от дузина провинции и общини бяха обявени общо 3507 случая на ковид по отношение на 1337 ден по-рано, заяви Националната здравна комисия на Китай. Повечето от новите случаи са в североизточната провинция Дзилин.

Въпреки че броят на Covid случаите в Китай към момента е дребен съгласно световните стандарти, здравни специалисти споделиха, че темпът на повишаване на ежедневните инфекции през идващите няколко седмици ще бъде решителен фактор за установяване дали методът на Пекин от началото на пандемията насам за допустимо най-строг локдаун за изцяло ограничение на болестта в дадените вирусни огнища към момента е ефикасен против бързо разпространяващия се вид Омикрон.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР