Петима полицаи влачат зад кордона младо момче. Към тях бързо

...
Коментари Харесай

Пази Борисов и Гешев - смажи децата, унижавай жените, скачай върху закона

Петима служители на реда влачат зад кордона младо момче. Към тях бързо се причисляват още няколко униформени. По пътя към колоните на Министерски съвет тениската на момчето е раздрана, тъй че когато той стига до там към този момент е гол. Междувременно е получил няколко удара с палка. Когато най-сетне се озовава зад колоните и останалите протестиращи не могат да видят какво се случва, се стартира същинския пердах: трима униформени го ритат, един го бие с палка. В опит да се отбрани, подвига краката си, само че това единствено разрешава удари с палка в бедрата и слабините. Руса полицайка тича, с цел да се включи и да добави няколко ритника. И това не е всичко.

Единственият арестуван в седнала позиция е момиче. Полицай я гали и ѝ приказва в продължение на няколко минути, след което, застанал над нея, я снима с телефона си.

За съществуването на полицейско принуждение по време на втория ден от митингите против Бойко Борисов и Иван Гешев, 10 юли 2020 година, се знаеше още тогава, поради записите на жители, които снимаха по какъв начин става тегленето на хора зад колоните. В петък, близо 400 дни по-късно, в Народното събрание бяха показани за пръв път фрагментите от камерите зад колоните. Сами по себе си те са шокиращи - жесток побой над безпомощни, вързани младежи, от страна на десетки чиновници на Министерство на вътрешните работи. Но колкото и цинично да звучи, в тази ситуация и това не е най-лошото.

Фактът, че тези фрагменти са съществували, само че не са били показвани над година, е доста по-сериозен. Липсата на каквато и да било отговорност, изключително наказателна, и за причинителите, и за ръководителите на " интервенцията ", е доста по-опасна. Вкарани в подтекст, изявленията на Бойко Борисов и Иван Гешев единствено дни след митинга, са, меко казано, вулгарни.

Човекът, под чиято команда се случва побоя от 10 юли - някогашният министър на вътрешните работи Младен Маринов - сега е депутат от ГЕРБ и бе предлагането на партията за член на комисията, която проверява точно полицейското принуждение.

" Капитал " се свърза с Николай Хаджигенов, ръководител на парламентарната комисия за следствие на полицейско принуждение по време на митингите, както и със служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков - двамата виновни за публикуването на материалите в петък. Коментарите им, дружно с преразглеждане на хронологията от предходната година на фона на новите фрагменти, демонстрират освен, че беззащитни български жители са били пребивани безусловно нелегално от представители на страната пред входната врата на Министерски съвет - демонстрират и безучастие на прокуратурата, дейни дейности за размиване на отговорността и криене на фрагментите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР