Петима депутати напуснаха парламентарната група на „Има такъв народ“ преди

...
Петима депутати напуснаха парламентарната група на „Има такъв народ“ преди
Коментари Харесай

Напусналият ИТН Георги Георгиев пред ФАКТИ: Научих от телевизора, че ще излезем от коалицията

Петима депутати напуснаха парламентарната група на „ ИТН “ преди дни. Какви са аргументите, довели до това... По тематиката приказваме с Георги Георгиев. Ето какво сподели той пред ФАКТИ.

- Г-Н Георгиев, от какво беше подбудена реакцията ви, с цел да напуснете парламентарната група на „ ИТН “? Какво ви пристигна допълнително?
- Две неща. Едното е отдръпването на министрите от държавното управление и основаването на политическа рецесия, която, в случай че човек се замисли напред във времето, може да стане доста тежка и да се трансформира зимните месеци в една доста тежка икономическа рецесия. И защото ние не сме съгласни да участваме в едно такова отдръпване, тъй като разновидността за създавана на експертен кабинет без присъединяване на „ Продължаваме промяната “ значи, че ще е с присъединяване на ГЕРБ. Това за нас е недопустимо. Ние влязохме в тази партия и я развиваме в подтекста на прословутото „ изчегъртване “ на ГЕРБ. А в този момент излиза, че би трябвало да сме съдружни сътрудници с тях. Второ нещо бе отношението, което бе към нас от самото начало. Многократно сме имали случаи, когато Тошко Йорданов ни е заявявал непосредствено: „ Никой от депутатите не е Има Такъв Народ. Има Такъв Народ е единствено Слави Трифонов “. Това опонира на Конституцията, опонира и на дейностите на водачите. Това са двете съществени неща.

- За какви гласувания и в какви обстановки ви е спускано какво би трябвало да извършите, респективно да дадете гласа си в вярната посока?
- За безусловно всичко ни се спускаше. Давам образец. Гроздан Караджов е човек, който в никакъв случай не е имал нещо общо с политическа партия „ ИТН “. Не е взел участие при основаване на структури, при общински и регионални събрания. Не е взел участие и в писането на стратегиите. За първи път той се появи предходната година в плана на кабинет на Пламен Николов като министър на превоза. Той цялостен живот се е занимавал в този бранш. Изведнъж след изборите ноември месец Гроздан Караджов се появи като кандидатура персонално на Слави Трифонов за министър на районното развиване и благоустройството. На процедура логиката на основаването на една политическа партия е това, което представяш на хората преди изборите като стратегия и като екип, който ще го извършва, се приема, че в случай че влезеш в ръководството, ще го направиш. Това е смисълът да има избори. Хората по тази причина ти имат вяра, че това, което представиш, след това да го направиш. В този случай Гроздан Караджов идва от нищото. Същото беше предходната година и с Николай Василев. Спечелихме изборите и по този начин отнякъде се появи Николай Василев със личен екип министри, със лична стратегия, която няма нищо общо с това, което бе работено досега.

- И към Гроздан Караджов се завъртя концепцията Агенция „ Пътна инфраструктура “ да премине от районното министерство в това на транспорта…
- Това, като цяло, бе част от нашата стратегия по превоз. Но това не бе координирано с двете министерства и не успяхме да реализираме съглашение. А другата концепция бе на „ Продължаваме промяната “. Те желаеха също АПИ да отиде в министерството на превоза.

- Вашето съществуване в Народното събрание към този момент ще бъде подбудено от…
- Както и до момента. От личната ми съвест и експертна оценка. Аз персонално смятам, че тематиките, върху които се прави опит да се смъкна държавното управление, са неиздържани. Едната тематика е Северна Македония. Тук приказваме за едно неслучило се събитие. Премиерът няколко пъти заявява, че няма да предприеме нищо по-различно от това, което е решено от Народното събрание и на КСНС. А е упрекван, че го прави. В последна сметка, можеш да го обвиниш, че е нарушил нещо, в случай че докажеш, че го е нарушил. И второто е във връзка с районното развиване. В бранша изрично няма никакви промени. Категорично има продължение на всички практики на ГЕРБ, които ние показахме, че са незаконосъобразни. В момента те не престават с цялостна мощ. Всички хора, които са ги случвали тези практики на ГЕРБ, не престават да са на тези работни места. Да обвиняваш за Северна Македония и Министерство на регионалното развитие и това да е в изгода за повреждане на държавното управление и да вкарваш страната в тежка криза… Аз смятам това за неприемливо. Аз поддържам държавното управление.

- Кога и по какъв начин се събрахте депутатите, които се отделихте, с цел да вземете решение да напуснете „ ИТН “?
- Тези, които се отделихме, множеството от нас седим в задната част на Народното събрание. Ние тази тематика, почтено казано, я обсъждаме от 3 месеца. Визирам отхвърли на промяната на фрагментите на ГЕРБ в районното министерство. И отхвърли от прекъсването на тези нездравословни политики на ГЕРБ. Никога не сме коментирали нещо по-сериозно. Това, по-сериозното, се случи сега, в който Слави Трифонов заявява, че излиза от обединението. Ние, чисто другарски си говорихме, че това не го одобряваме. И първо в Народното събрание, а по-късно започнахме да се събираме и между тях. Не се е случило на секундата, не е нещо, което е ненадейно. Просто не е било обществено.

- А вие, като народен представител, имахте ли предварителна информация, че Слави Трифонов счита да извади Има Такъв Народ от управлението… В партията обсъждано ли е сходно нещо?
- Преди към 2-3 седмици в един петък Тошко Йорданов събра парламентарната група и сподели: „ Дългия желае да ви запитвам от негово име. Той е решил да бута това държавно управление поради Македония. Дали ще подкрепите… “ И сподели още: „ Виждам, че Жоро (б.р. - Георги Георгиев) и Момчил (б.р. - Момчил Иванов) са против… “ Момчил сподели: „ Не, не аз не съм. “ Аз си замълчах. И с това и всички други замълчаха. Но доста малко му споделиха, че са и „ за “. Тоест, беше едно безмълвие. Само аз се бях позиционирал като срещу и това беше. А това, което се случи предходната седмица, мисля, че никой от нас не знаеше. Аз го научих от тв приемника. От тв приемника узнавам доста неща за партията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР