Пeтeр Креко e директор на Института за политически капитал в

...
Пeтeр Креко e директор на Института за политически капитал в
Коментари Харесай

Призракът на пропутинизма все още броди из Европа

Пeтeр Креко e шеф на Института за политически капитал в Будапеща, старши помощник в Center for European Policy Analysis (CEPA) и помощник в университета в Кеймбридж
На 15 март Унгария означи годишнината от битката си за суверенитет. Тази битка за независимост е стартирана против Хабсбургите, само че в последна сметка е разрушена от взаимните сили на Хабсбургите и Руската империя през 1849 година Унгарският министър председател Виктор Орбан произнесе тирада, която не отразява духа на това значимо празненство, а акцентира значимостта да се поддържа отдалеченост от Русия, Украйна, Европейски Съюз и Съединени американски щати. Той сподели също, че Унгария би трябвало да поддържа ниски цени на силата, от които съветският газ и нуклеарната сила са основни съставни елементи. Без да осъди бруталната офанзива на Русия против суверенитета на Украйна,Орбан просто се разгласи за опазване на мира, като уточни, че " Унгария не би трябвало да влиза " сред съветския чук и украинската наковалня ". И назова обединената съпротива в страната, която прикани за обединен отговор на Запада на спора, " подпалвачи на война ".

На въпрос от публицисти за какво не се е включил към визитата на полския, чешкия и словенския министър председател в Киев, пресцентърът на Орбан отговори: " Премиерът е осведомен с визитата, само че не възнамерява да върви в Киев сега. " Докато Полша и Словения бяха обсъждани като съдружници на Орбан през последните години, тази обстановка разкрива какъв брой изолиран е станал Орбан. И даже когато е заставен да следва вълната на на Европейски Съюз и НАТО, го прави очевидно насилствено. Има три съществени аргументи за това.

Първата е икономическа . През последните 12 години Орбан ускори връзките на Унгария с Русия на Владимир Путин и други източни диктатури, аргументирайки се с " прагматизъм " във външната търговия и бизнеса. По-големите покупко-продажби с Русия включват разширението на АЕЦ " Пакш " от съветския енергиен колос " Росатом ", закупуване на нови вагони за метрото от Русия, поддръжка на съветски против маджарски претендент в египетски търг, пренасяне в Будапеща на централата на International Investment Bank (IIB ), наричана шпионската банка на Путин, и други
Реклама
Тези планове обачебяхав изгода на частни, а не на публични ползи . Орбан беше единственият водач на държава-членка на Европейски Съюз и НАТО, който посети Москва (без да отиде в Киев) през февруари по време на това, което той назова " мирна задача ".

Втората причина е идеологическа . Докато Орбан цитира " прагматични аргументи " и " национални ползи ", идеологическата непосредственост сред Унгария на Орбан и Русия на Путин стана все по-очевидна. От 2014 година, когато за първи път загатна Русия като " модел за подражателство ", унгарският министър председател укорява западните демократични демокрации за хипотетичната им уязвимост, поддръжката на разнообразието и неналичието на " обичайни полезности ". Много от дейностите му са въодушевени от Путин. Той централизира медиите, както направи Путин след злополуката с подводницата " Курск ", като употребява наръчника на Кремъл - посредством изкупуването им от близки на " Фидес " олигарси и енергичните старания за премахване на самостоятелните и сериозни медии , както се вижда от враждебното усвояване на Index и преследването на " Клуб радио " в Будапеща.

Орбан се стреми да сътвори " крепостта Унгария ", основана на антизападни тайни теории, по модела, който в този момент се разиграва в Русия. Той одобри законодателство, което удря финансираните от чужбина неправителствени организации и криминализира " насърчаването на хомосексуалността " под флага на битката с педофилията.

Третата причина е геостратегическа : Орбан се надяваше, че политиките му от последните дванайсет години ще дават отговор на Новия международен ред, койтоочевидно си е представялкато крах на Запада и напредък на Изтока . Това пожелателно мислене докара до цялостен неуспех на стратегическото предугаждане: околните му връзки с Путин заслепиха Орбан за очевидните закани, които Русия представляваше освен за Украйна, само че и за западната народна власт.
Реклама
Орбан бешетвърдо уверен, че Путин няма да нападна Украйна . След като това се случи, държавната връзка беше в безпорядък за към седмица. На процедура властта изпрати всяко допустимо обръщение към гласоподавателите - от най-ястребски настроените проатлантици до последователите на проруските тайни теории. Орбан поддържа глобите, позвъни на Зеленски по телефона и позволи украински мигранти. Унгария бързо спря да блокира напъните на Украйна за присъединение към Европейски Съюз и НАТО и изглеждаше, че унгарската дипломация може да се върне към обикновено положение.

Само след седмица на обмисляне и изследване на настроенията обаче държавното управление на Фидес се спря на " печелившото " обръщение, което би трябвало да обхване и двете страни в дебата и да подтиква обединяване " към знамето на Унгария ". Двете точки на това обръщение бяха повторени от Орбан в речта му на 15 март: мир и евтина сила. Орбан е усетил опасенията за сигурността на своята изборна база и се стреми да резервира последователност с предвоенната си путинофилска изразителност.

Ако Орбан остане на власт след изборите на 3 април, той ще заплаши Запада, като наруши единството на глобите и ще ги употребява като разменна монета в бъдещи решения на Европейския съвет, изнудвайки така наречен си съдружници с несъгласие. Средстватаот фондаза възобновяване са извънредно значими за Унгария и Еманюел Макрон наподобява е подготвен да ги освободи , с цел да резервира единството на Европейски Съюз и да реализира задачите си по време на френското председателство.

Призракът на путинизма към момента броди из Европа - и в Унгария, в частност. Най-важното е, че Европейски Съюз, който се оказа по-ефективен и резистентен, в сравнение с мнозина смятаха, признава и работи против тази опасност. Две нужни незабавни стъпки биха били: слагане на Унгария под режим на наказания и противопоставяне на спонсорираната от страната проруска дезинформация, идваща от държавни управления от Европейски Съюз и НАТО, която се стреми да подкопае единството на тези съюзи.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Коментари и разбори 2 Банки и финанси 3 Войната в Украйна 1 Коментари и разбори 2 Свят 3 Политика 1 Коментари и разбори 2 Медиа и реклама 3 Здравеопазване Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Коментари и анализи
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР