Петдесет години от началото на производството на автомобил LADA ще

...
Петдесет години от началото на производството на автомобил LADA ще
Коментари Харесай

Култова марка автомобили празнува 50 години на пазара

 Петдесет години от началото на производството на автомобил LADA ще бъде маркирано на 19 април, написа РИА Новости. На тази дата през 1970 година първият ВАЗ-2101 " Жигули ", се спусна от монтажната линия на Волжския авто цех в Толяти.

" Първият модел LADA стана най-масовият в историята, както и в историята на съветската автомобилна промишленост. От 1970 до 1988 година са създадени към 4,8 милиона от именития автомобил и неговите модификации ", казат от АвтоВАЗ.

Първият модел, носещ номер 2101, е създаден по лиценз на FIAT на основата на модела FIAT 124. АвтоВАЗ отбелязва, че през 1967 година той получава купата " Автомобил на годината в Европа ". В Съюз на съветските социалистически републики са направени над 800 промени в дизайна му и в следствие ВАЗ-2101 е високо оценен както от локалните консуматори, по този начин и на външния пазар, където навлиза през 1971 година, допълват от компанията.

" Около три часа сутринта на 19 април са довършени последните елементи по автомобила и той " застава на крайници ", си спомня ветеранът от АвтоВАЗ Евгений Башинджагян. Първият автомобил е свален от конвейера от инструктора на FIAT Савоини, а вторият – от началника на отдела за монтаж Сафонов.

" Хората започнаха да се тълпят към тях, пробвайки се най-малко да допрян колите. На участниците в събитието им бе позволено да се повозят. Автомобили се понесоха през свободните зони с включени фарове и с натиснати клаксони. След като стопираха, колите се подредиха един до различен – изглеждаха ужасно ", прибавя той.

Автомобилите LADA остават най-продаваните в Русия, както измежду новите леки коли, по този начин и втора ръка. През последните 12 години, за които има данни за продажбите на нови коли и лекотоварни коли от Асоциацията на европейските предприятия, колите LADA заемат първата линия по размер на продажбите, от време на време изпреварвайки двойно задграничните съперници, написа още " БГНЕС ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР