Петър Кърджилов е доктор по обществени комуникaции и информационни науки

...
Петър Кърджилов е доктор по обществени комуникaции и информационни науки
Коментари Харесай

Петър Кърджилов: Ядрената енергия не е зелена и никога няма да бъде |

Петър Кърджилов е лекар по публични комуникaции и осведомителни науки на Софийския университет, специалист по връзка при опасности и рецесии. Член е на интернационалната Неправителствени организации за бистрота в нуклеарната енергетика, на виртуалния институт с нестопанска цел и на Съюза на учените в България. Страна е по няколко каузи с адв. Александър Кашъмов (про боно), дружно с инж. Петър Пенчев и независимо, свързани с претенции за достъп до информация от АЕЦ „ Козлодуй ” и Агенцията за нуклеарно контролиране. В момента чака решение на АССГ по отношение на отвод на някогашния енергиен министър Теменужка Петкова съгласно ЗДОИ да даде отчета си по отношение на потребление доставената техника за АЕЦ „ Белене ” в Блок 7 на АЕЦ „ Козлодуй ”.

Думата „ в никакъв случай ” не е пресилена, а е напълно действителна и напълно научно подкована съгласно законите на физиката, химията, механиката, медицината и стопанската система. Затова - за богатството и живота на обществата - е извънредно значимо да бъде опровергана необятната пропагандата у нас, в Европа и света, че нуклеарната сила е зелена сила, че тя би трябвало да бъде водеща при прехода към нисковъглеродна енергетика и стопанска система, с цел да се спасим от бедствията при измененията в климата на Земята. Пропагандата на нуклеарната промишленост и лобистите ѝ основава риск в няколко страни да бъде осъществена замяна на прехода към нисковъглеродна енергетика с тотално противоречащата на локалното и световното стабилно развиване нуклеарна енергетика. В ситуацията на България решение за градеж на нова нуклеарна мощ, била тя на площадката на АЕЦ „ Козлодуй ”, или - при най-голямата допустима политическа нелепост – на сеизмично дейната площадка до Белене, ще запуши развиването на енергетиката ни към възобновими източници, които в този момент имат пазарен дял от към 22%.

На форума „ Зеленият преход – решения и провокации за България ”, проведен от Green Transition, зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс предложи България да одобри политика за създаване на доста повече възобновими енергийни източници и сподели: „ Ядрената сила не е зелена, само че е с нулеви въглеродни излъчвания. ” За първото е прав, само че за второто не. Защо?

1. Ядрената сила не е зелена и в никакъв случай няма да бъде такава - преди всичко, тъй като радиоактивните боклуци, генерирани по време на работата на АЕЦ, остават във вечността. Радиоактивността да вземем за пример на изотопите плутоний-239 е 24 110 години, йод-129 – към 16 милиона година, уран-235 – 700 милиона година, уран-238 – 4,5 милиарда година Единственото съществуващо в света решение към този момент е тези радиоактивни боклуци да се съхраняват в геоложко вместилище. Това значи, че голям брой генерации в бъдещето от всички страни с АЕЦ би трябвало да отделят сила, пари и човешки запас за поддържане и наблюдение на такива складове. Единственото в света геоложко вместилище, издигнато, само че към момента нефункциониращо, е във Финландия, коства 3,5 милиарда евро и е със период на употреба до 2120 година

2. Фундаментални за зелената концепция и зелената политика се освен изключителните цели за запазване на човешкия живот и здраве, и природата, само че и свободата, независимостта и благосъстоянието на всички хора. Създаването и поддържането на огромни като мощ, негъвкави (реакторите не разрешават изключване и понижаване на мощността) и непрекъснати във времето (около 70 години нонстоп опериращи) базови мощности е тъкмо противоположното на зелената концепция за стопанска система и енергетика, учредени на независимост, самостоятелност и богатство за всички. Проядрената политика, в композиция с рестриктивните административни процедури за създаване на ВЕИ на равнища семейства и общини, води до енергийно робовладелство и заплащане от всички на доста по-висока цена за ток, в сравнение с в пъти по-ниската при ВЕИ. Франс Тимерманс също удостовери на форума, че атомните централи излизат доста по-скъпо от ВЕИ, а и лишават доста повече време, до момента в който стартират работа. Отделно е налице зависимостта на България от вноса на нуклеарното гориво.

3. Ядрената сила не е зелена, тъй като надалеч не е с нулеви въглеродни излъчвания. Производството на нуклеарна сила е обвързано с голям брой комплицирани и енергоемки индустриални процеси, разпределени в три съществени етапи: начална, междинна и последна. Началната фаза включва изкопаването и обогатяването на урана. Междинната включва постояването на АЕЦ и нейното опериране, поддръжка и поправки. Крайната фаза имa най-голяма тежест и, най-общо, включва всички процеси, свързани с: извеждане от употреба и демонтиране; разчистване на площадката на централата; култивиране, остъкляване и пакетиране в стоманобетонни контейнери, погребение (включително градеж на геоложко вместилище като това във Финландия за отработеното гориво) и грижливо запазване във времето (при отработеното гориво това са стотици хиляди години) на всички типове радиоактивни отпадъци; възобновяване на териториите на урановите мини след привършване на залежите. Всички тези процеси са свързани с продължителна работа на тежка индустрия, тежка строителна техника, превоз и други, които към днешна дата към момента са свързани най-вече с прилагане на изкопаеми горива и въглеродни излъчвания.

Изброените обстоятелства за нуклеарната сила стъпват на хубавичко просвета и са неопровержими.

Затова всяко решение в интерес на развиване на нуклеарната енергетика освен ограбва ресурса на националните общества, освен ги прави още по-зависими, освен слага в риск живота и здравето на тях и техните съседи и освен спъва сегашния преход към действително нисковъглеродна енергетика посредством ВЕИ. Всяко решение за развиване на нуклеарна енергетика, поради наличните през днешния ден други възможности, да вземем за пример все по-добрите технологии за запазване на сила от ВЕИ, съставлява и изменничество към бъдещите генерации, които ще би трябвало да заплащат по още един път за употребената от нас сила от АЕЦ, с цел да поддържат безвредни нашите радиоактивни боклуци.

В момента Неправителствени организации от Европейския съюз и други страни се сплотяват под мотото, с цел да заявят на Конференцията за климата COP26 в Глазгоу на 31 октомври общата позиция на гражданското общество против подмяната в енергийния преход. От България позицията поддържа Фондация за околна среда и земеделие.

OFFNews е подготвен да даде и други гледни точки по тематиката.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР