Петър Драмов"УниКредит Булбанк" АД Пазарните участници станаха много по-предпазливи, когато

...
Петър Драмов"УниКредит Булбанк" АД Пазарните участници станаха много по-предпазливи, когато
Коментари Харесай

Лошата новина никога не идва сама

Петър Драмов

"УниКредит Булбанк " АД

Пазарните участници станаха доста по-предпазливи, когато вземат решение в какви активи да влагат след серията от неприятни вести, идващи по разнообразни посоки. През миналата седмица те избраха по-сигурните и нискодоходни държавни облигационни излъчвания пред носещите повече приход, само че и доста повече риск корпоративни бумаги.

Арестът на изпълнителния шеф на водещата китайска телекомуникационна компания раздруса пазарите. Това в действителност бе завършващият колорит в комерсиалния спор сред Съединени американски щати и Китай. Вече стана кристално ясно къде тъкмо ги "стяга чепикът " американците. Във високо софтуерният сегмент в действителност са големите различия сред двата стопански колоса.

Малко по-късно пристигна и позитивната вест, че Поднебесната империя ще понижи митническите ставки по вноса на щатски коли от 40 до 15%, както и че ще усили вноса на зърнени артикули. Китай е подготвен на взаимни отстъпки.

Председателя на Фед ще вдигне главната рента на Съединени американски щати с нови 25 базисни пункта, въпреки и до 2.25 на 100. Тръмп бе по-премерен в изявлението си и даде да се разбере, че назначеният от него ръководител на Централната банка е добър експерт, само че Съединени американски щати са в комерсиална война и президентът е очаквал повече поддръжка от финансиста. По-високата съществена рента лимитира икономическия напредък, повишава разноските по обслужването на заемите, понижава облагите на фирмите и е в ущърб на акционерите. Това е другата съществена причина цените на акциите да се намалят през миналата седмица. Ето за какво водещият щатски показател Down Jones Industrial Average се намали с близо 6% за последните пет работни дни, а цената на десетгодишните държавни облигационни излъчвания се увеличи с 30 цента.

Сагата Брексит продължава, мъката за Англия се удължава, неизвестността пред вложителите се задълбочава и цената на паунда закономерно се намалява, достигайки 6% амортизация за последните шест месеца.

Финансово-политическият и социално-икономическият европейски миш-маш вместо да се успокои, се забърква още повече. Освен вътрешните си проблеми износно насочените стопански системи на Европа срещат от ден на ден компликации и на международната сцена заради забавящия се ритъм на развиване на останалия свят. Ето за какво еврото губи позиции по отношение на $ и за последните три седмици се обезцени с 3.6%, а немският борсов показател DAX загуби 2.7% за последната седмица. Предвид комплицираната вътрешна конюнктура и възходящите опасности във Франция държавните й облигации се считаха за по-несигурна инвестиция и поевтиняха с 30 цента.

Щатските и немските десетгодишни държавни облигации пък нарастнаха с 30 цента. Книжата на Чехия и Унгария със срочност от 10 години също нарастнаха с по 30 цента, понижавайки доходността им до надлежно 1.65 и 1.6% на годишна база.

Българските еврооблигационни излъчвания се припознават от вложителите като несъмнено влагане. Те бяха желана инвестиция от пазарните участници. Цените им се покачиха с по 10 до 20 евроцента, а доходността им се намали с по 1 до 2 базисни точки. Книжата ни с падежи 2035-а, 2028-а, 2027-а и 2024-а, 2023-а и 2022 година към този момент се котират при рентабилност от 2.67, 1.55, 1.31, 0.58, 0.20 и 0.05% на годишна база.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР