Петънце от магма, обвито от мехур с дебелина по-малка от

...
Петънце от магма, обвито от мехур с дебелина по-малка от
Коментари Харесай

Микроскопично късче от древна магма променя историята на земната тектоника

Петънце от магма, обгърнато от мехур с дебелина по-малка от човешки косъм беше намерено в Южна Африка. Това малко парченце антична магма, може да върне часовника на първия муден танц на скалните плочи, съставляващи външната обвивка Земята.

Химикалите открити вътре в това малко леке допускат по този начин наречената тектоника на плочите, зародила през първите милиард години от съществуването на Земята.

От 50-те години на предишния век на учените е известно, че земната кора е построена от великански плочи, наречени тектонски плочи, които плават над разтопената тога на Земята. Тези колосални плочи се срещат в зони на субдукция, където по-леката плоча се плъзга под по-тежката в дълбините на мантията. Потъващата кора, наситена с минерали, събрани от земната повърхнина, се разтопява в магма при рисковите налягания и температури на вътрешността на Земята. Учените не са на едно мнение по кое време тъкмо е почнало това планетарно преработване. Прогнозите варират от преди 1 милиард до преди 4 милиарда години.

Сега интернационален екип от учени е разкрил, че поглъщането на земната кора евентуално е почнало преди повече от 3,5 милиарда години. Резултатите от тяхното изследване бяха оповестени в списание Nature.

„ Тектониката на плочите може да е главният развой на Земята, който я прави друга от другите планети в нашата Слънчева система и който може да е много значим за проучването на живота на Земята “, декларира Александър Соболев, водещ създател на публикацията и геохимик от университета в Гренобъл, Франция.

Микроскопичното зърно от охладена магма в основата на тяхното изобретение е лежало непокътнато повече от 3.3 милиарда години, предпазено от кристалната „ гробница “ от оливин и останало непроменено от заобикалящата го среда. Това е капсула на времето достигнала до нас от един от най-ранните еони в историята на Земята.

Кристалът оливин, не по-голям от пясъчно зърно, е открит в канара наречена коматит, кръстена на река Комати в Южна Африка, където са открити такива скали. Те се образуват, когато извънредно горещи струи магма се издигат от мантията до земната повърхнина (след като магмата доближи земната повърхнина, тя се назовава лава). Тези редки скали са извънредно скъпи за геолозите, тъй като дават взор върху ранните условия на земната тога.

За да изучат микроскопичното късче магма, Соболев и неговият екип са разтопили кристалите овалин, като са ги нагрели до повече от 1500 градуса по Целзий и по-късно бързо са ги охладили в ледена вода. След това те употребявали най-съвременните принадлежности, с цел да измерят химическия състав на стъклената магма и да дефинират нейния генезис.

Изследователите откриват, че магмата съдържа редица подписи на погълната океанска кора, в това число високи концентрации на вода и хлор и ниски равнища на деутерий (тежка версия на водород). Те стигат до извода, че магмата е зародила в разтопените остатъци от антично океанско морско дъно.

„ Ако това е по този начин, това значи доста “, споделя Соболев. „ Това значи, че променената от морската вода кора от повърхността е слязла в мантията преди близо 3.3 милиарда години. Тъй като всички тези процеси са мудни, можете да очаквате това от момента, когато този източник се е спуснал до точката, където е достигнал повърхността още веднъж, това е лишило сред 100 и 200 милиона години. Това значи, че този развой е почнал в границите на първите милиард години от историята на Земята “.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР