PETA e най-голямата неправителствена организация в света и тази година

...
PETA e най-голямата неправителствена организация в света и тази година
Коментари Харесай

Желязната лейди на природолюбителите: Ингрид Нюкърк носи славата и на филантроп, и на екстремист

PETA e най-голямата неправителствена организация в света и тази година се навършват 40 години от основаването й. Неин основател е британката Ингрид Нюкърк, която съумява да притегли за идеята си най-големите звезди от международната сцена и по този начин концепциите й, доста постоянно скандални, да придобият известност.

Ингрид Нюкърк е един от най-влиятелните хора в света, за която може в никакъв случай до момента да не сте чували. Като президент и съосновател на организацията PETA (Хора за етично отношение към животните), тя води борба по всевъзможен начин за отбрана на правата на животните към този момент повече от 40 години. Едва ли има човек, който да не е виждал някоя от акциите, на които Ингрид е подстрекател.

От офанзивите на бутиците на световноизвестни фешън марки, през заливането с алена багра на кожени палта, до тичащи по улицата голи хора.

Скандални акции, които притеглят вниманието на всички международни медии. Но зад това стои философията на една жена, отдала живота си на своята идея.

“Aз пораснах, обичайки животните, само че не го усещах толкоз надълбоко преди да прочета книгата “Свобода за животните” на Питър Сингър, който споделя: " Не става дума за едно засегнато куче или един ударен кон. Това е да почитате всички животни, освен тези, които са близки за вас, които са пред вас или във вашия дом, а всички, тъй като всички усещат болежка, всички страдат и желаят независимост, те всички обичат, всички скърбят и те са като друга нация или племе. Те не са маси и столове, те не са незначителни, те са живи същества, също като вас. Плът и кръв като вас, мисли, също като вас, само че към тях се отнасят по друг метод ". Това промени моята вероятност “, споделя британката.

PETA е най-голямата организация за правата на животните в света с близо 7 милиона членове и поддръжници. Често дефинират Ингрид като екстремист и човек търсещ известност на гърба на страданията на животните. През годините е била свързвана и с следствие от ФБР за терористична активност.

“Предполагам, че не се знаят доста неща за PETA, по този начин, както не се знаят доста неща и за животните. Това е и една от аргументите да напиша книгата " ANIMALKINDE ", която се надявам скоро да бъде преведена и на български. Ние не даваме на животните уважението, което заслужават. И PETA работи в тази посока, надявайки се, че ще накара хората да проумеят какво са животните в действителност”, изясни Ингрид.

Всичко стартира през 1980 година, когато организацията прави следствие в една американска лаборатория и фотосите на маймунките, употребявани за опити, потрисат света. От тогава до през днешния ден в близо 150 следствия, които скандализират с разкритата свирепост с изключение на смяна в отношението към животните във фермите, решението на редица международни дизайнери да спрат потреблението на кожи в сбирките си и замяната на животните с манекени при тествания за сигурност на коли, я трансформират в най-мразения от огромните корпорации човек, тъй като поради придвижването й те губят милиарди. Ингрид е постигнала доста повече - трансформирала е мисленето на хората.

„ Правата са права и уважението е почитание. Ние нямаме просто едно малко сърце, състраданието не е като дребна торта, от която да отрежем фино парче. Ние имаме огромни сърца и можем да оказваме помощ на бездомните хора, само че и на уличните кучета, да оказваме помощ на хората, които са подтиснати и онеправдани. Мартин Лутър Кинг, който се бори за гражданските права в Съединени американски щати, е подложен на критика доста, когато споделя - не желая младежите да отиват във Виетнам, да се бият. Хората споделят: Не, не, не се занимавай с това, твоята цел са гражданските права, не войната, той споделя: Не, несправедливостта на всички места е опасност за справедливостта на всички места “, счита съоснователката на PETA.

Днес активността й се поддържа от международни звезди като Пинк, Парис Хилтън Джъстин Бийбър, Натали Портман и доста други хора, които застават с имената и въздействието си зад концепциите на Ингрид.

Тя е вегетарианка, води аскетичен живот, само че това не й пречи да ръководи с твърда ръка близо 700 чиновници по целия свят на организацията, чиито годишен бюджет е десетки милиони. И като че ли с цел да потвърди, че определенията за нея като екстремист са правилни, скандализира света със наследството си - след гибелта й тялото й да бъде употребявано за най-голямата проява на PETA. Поискала е месото й да бъде изпечено обществено, от кожата й да бъдат направени портмонета, от костите й - дръжки за чадъри, а едното и око да бъде изпратено в организация за отбрана на животните, с цел да не не помнят чиновниците там, че постоянно ще бъдат следени от PETA.

“Ако можех да трансформира света за един ден, той щеше да бъде омиротворено място, където никой няма да наскърбява и наранява другия. Където ще се отнасям с почитание към всеки живот, което доста се приближава до християнското виждане за Райската градина, само че без да е толкоз индустриализирана. Ще бъде място, където няма да ловуваме и застрелваме животните или да се отхвърляме от горите. Ще мислим за кучетата, като бездомниците на улицата, ще даваме храна на гладните, като на всички други типове, които са гладни. И ние няма да унищожаваме останалата част от света, смятайки, че сме специфични и Богове, а те са нищо. Представям си, че ще живеем в естетика като един оркестър на живота”, изясни Ингрид.

Скандална, непримирима, ненавиждана и обожествявана Ингрид Нюкърк продължава да има вяра, че идеята й има смисъл, колкото и животът на всяко живо създание на планетата ни.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР