Пет милиона лева. Толкова горе-долу бяха необходими на общината, за

...
Пет милиона лева. Толкова горе-долу бяха необходими на общината, за
Коментари Харесай

Пловдив: Трудната втора стъпка

Пет милиона лв.. Толкова почти бяха нужни на общината, с цел да възвърне, да върне към живот и да ускори към бъдещето зарязаната част от центъра си, известна като " Капана ". Да, някои неща в нея не се получиха както бяха замислени - сега има доста повече заведения от места за изобретателни промишлености да вземем за пример, а наемите порастват мощно - само че рисковете от така наречен джентрификация за българските градове са оскъдни спрямо опциите от нея.

Както " Капитал Градове " написа преди 3 години - една от главните аргументи Пловдив да притегля хора е фактът, че има живот, хубави заведения, атмосфера. Това, което стартира с " Капана ", в този момент е същински успех на кулинарията и туризма. Работата е единствено част от всекидневието и доста малко български градове го схващат.

А с хората идват бизнесите. Няколко проучвания потвърждават, че когато става дума за промишлености и браншове с висока добавена стойност и по-високи заплати, бизнесът следва хората, не противоположното.

Именно тъй като първата беше толкоз сполучлива, в този момент е значимо каква ще е идната стъпка. Тук Пловдив, наподобява, се спъва.
Реклама
Първо, превозът. След като недалновидно отстъпи целия си превоз на частни компании през 90-те, в този момент общината се пробва да си върне контрола посредством ново сдружение и посредством концепция за градска железница. Това е отлично, само че опитът да бъде направено с проваленото държавно сдружение НКЖИ, вместо да се търси добър управител с хрумвания, както направи преди време София, обрича концепцията и ще задръсти улиците за години напред.

Второ, строителството. В момента Пловдив е най-бумтящият заможен пазар в страната. Също по този начин един от най-нерегулираните, както. Това заплашва дълготрайно да скапе атмосферата на един от най-уютните и красиви градове в страната, а това ще навреди и на вероятностите му.

И трето,. Вторият символен квартал в града има потребност от ловко възобновяване и публично-частно партньорство. Предвид че в България това е мръсна дума, Пловдив още веднъж може да е пионер. Тук е и най-хубавият образец - " Капана ", и един от най-лошите - Пловдивският панаир. Дано уроците да са научени.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Огнян Георгиев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР