Пет мерки за реформирането на градския транспорт в Столична община

...
Пет мерки за реформирането на градския транспорт в Столична община
Коментари Харесай

„Спаси София“ иска сливане на ЦГМ с наземния транспорт и метрото

Пет ограничения за реформирането на градския превоз в Столична община и за спасяването му от банкрут поради намаляването на пасажерите през Covid рецесията и повишение на цената на горивата показа гражданската организация „ Спаси София “. С предложенията си сдружението се опълчва на непрекъснатите изказвания на кмета на София Йорданка Фандъкова и на сътрудниците й от ГЕРБ, че без уместно субсидиране от страна на страната градският превоз в София ще бъде разводнен оптимално или напряко ще спре.

Според „ Спаси София “ първата антикризисна мярка би трябвало да е сливане на Центъра за градска подвижност, което продава транспортните документи в града и събира приходите от синя и зелена зона, с метро сдружението „ Метрополитен “ и с наземните сдружения „ Столичен автотранспорт “ и „ Столичен електротранспорт “ в единно транспортно дружество. Целта е понижаване на разноските и унищожаване на дублиращи се структури като няколко управителен бордове, звена за публични поръчки, счетоводства и така нататък Според „ Спаси София “ различен резултат от реорганизацията би бил реализиране на по-ясна отговорност и координираност на дейностите, както и по-лесно ръководство на бъдещата единна транспортна компания.  

Втората препоръчана мярка е възстановяване на контрола на паркирането в София. Предложението  е то да се прави от едно звено, което да работи посредством електронна система за надзор. От „ Спаси София “ дадоха за образец системата на надзор в Белград, където активността се прави главно от профилирани коли, а в целия град има едвам 18 чиновници, отговарящи за паркирането.

Според „ Спаси София “ третата мярка за промяна на градския превоз би трябвало да е въвеждане на нова билетна система. Както „ Сега “ писа, предложенията на организацията плануват младежите под 26 година да имат право на евтина карта за градския превоз на цена от 200 лева „ Спаси София “ предлага още въвеждането на  билети за време от 40 и 90 минути. Цената на първия се резервира като на настоящия книжен билет - 1,6 лева, а едночасовият билет се планува да струма 2лв.   

Следващата мярка планува градският превоз в София да стане безусловно предпочитан на пътя посредством разширение на мрежата от БУС-ленти.

Последната мярка е възстановяване на обслужването на градския превоз посредством синхронизацията на разписанията на другите транспортни средства. „ Ако „ Спаси София “ управляваше този град, тези ограничения от дълго време щяха да бъдат въведени “, разяснява членът на организацията Андрей Зографски. „ Всички тези оферти ще бъдат изпратени на Министерския съвет и Народното събрание “, заяви водачът на „ Спаси София “ Борис Бонев, който е и общински консултант в Столичния общински съвет.  
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР