Пет кандидатури за изборни членове на Висшия съдебен съвет са

...
Пет кандидатури за изборни членове на Висшия съдебен съвет са
Коментари Харесай

Предложиха в последния момент петима за изборни членове на ВСС

Пет кандидатури за изборни членове на Висшия правосъден съвет са импортирани в последния ден от периода за номинации.

На интернет уеб страницата на Висш съдебен съвет са оповестени предложенията за издигане кандидатурите на и - съдии в Софийски градски съд, и - заместник-председател на Софийския областен съд, както и импортираните през днешния ден номинации на - заместител на административния началник - заместник-председател на Окръжен съд - София, и - съдии в Административен съд - София-град, от Районен съд - Пазарджик, - арбитър в Окръжен съд - Русе.

Съдия Атанас Атанасов е препоръчан от магистрати от Върховния касационен съд, Върховния административен съд, апелативните съдилища в София, Пловдив и Варна, Софийски градски съд и окръжните съдилища в Ловеч и Благоевград, Административен съд - Бургас, СРС и районните съдилища в Ловеч, Луковит и Благоевград. Той има над 22 години стаж като арбитър. Последователно е заемал длъжностите " младши арбитър ", " арбитър " в СРС и в Софийски градски съд, бил е командирован в Апелативен съд - София. Той е измежду първите членове на Националната правосъдна мрежа за интернационално съдействие по наказателни каузи в Република България, както и една от контактните точки на Европейската правосъдна мрежа за България. Съдия Атанасов е бил член и ръководител на Управителния съвет на Съюза на съдиите в България. Участвал е в голям брой работни групи за законодателни промени в Конституцията на Република България и Закона за правосъдната власт, за транспониране на принадлежности от правото на Европейския съюз, бил краткотраен учител в Националния институт на правораздаването. Според предложителите посредством своите персонални качества и разпоредителност той може " да способства до одобряване на независимостта и репутацията на правосъдната власт, до учредено на бистрота и ориентирано към публичния интерес нейно администриране и за отбрана на професионалните ползи на съдиите, на обективното, прозорливо и почтено тяхно кариерно развиване ".

Владислава Цариградска - арбитър в Районен съд - Луковит предлага кандидатурата на арбитър Владимир Вълков Вълков. Той има над 25 години стаж в правосъдната система, като кариерата му стартира като младши арбитър в Софийски градски съд, след което е арбитър в СРС, а сега - в Софийски градски съд. В предлагането се подчертава на комплексния изчерпателен и изчерпателен метод в правораздавателна активност на арбитър Вълков, учреден на стимулираното използване на националното, европейското и интернационално право. Отбелязано е, че той е учредител на нова правосъдна процедура, праволинейно отстоява и работи за възстановяване на изискванията на труд и за усъвършенстване на процесите, съгласно настоящите научни и на практика постижения, в това число актуализирането на част от осъществяваните типови дейности. Обръща се внимание, че неговата идея за времевата тежест на процесуалните дейности е водещ аршин за контролиране и премерване на натовареността, която е възприета и въведена от Висш съдебен съвет. Според арбитър Цариградска, претендентът самоуверено и намерено е показал неотстъпчивост към опитите за похищения против съдийската самостоятелност, както и схващане, че съдийската взаимност и поддръжка е базата за авторитетното правораздаване, вдъхващо доверие и сигурност у обществото. Изразено е разбиране, че претендентът ще " бъде този потвърдил се модернизатор, отстояващ съдийския активизъм и представляващ почтено цялата съдийска общественост ".
 Миглена Тянкова, Васил Петков и Явор Колев са препоръчани за изборни членове на Висш съдебен съвет
Миглена Тянкова, Васил Петков и Явор Колев са препоръчани за изборни членове на Висш съдебен съвет

Те са ръководители на окръжните съдилища в Хасково и Ямбол и Административен съд - Пловдив

Съдии от СРС оферират кандидатурата на Даниела Александрова , която има над 16 годишен стаж в органите на правосъдната власт. Тя е била поредно младши прокурор в Районна прокуратура - Благоевград, прокурор в СРС, арбитър в СРС, като от 2017 година е заместник-председател и началник на Трето гражданско поделение. В предлагането е посочено, че добитият от претендента административен опит ще разреши " при избирането ѝ за член на Висш съдебен съвет неотложно да се заеме с разрешаването на насъбраните тежки проблеми при действието на правосъдната система, свързани с голямото закъснение на атестации и състезания, с електронното правораздаване и други ". Изразена е убеденост, че тя в забележителна степен ще спомогне за разрешаването на проблемите на районните съдии в страната и за балансиране ползите на всички работещи в система, както и взимането на обективни и обосновани решения. Според сътрудниците ѝ нейният професионален опит и потвърдена продуктивност ще допринесат за " ефикасното и в извънреден публичен интерес възстановяване активността на правосъдната система, както и за одобряване на независимостта, интегритета и престижа на Висшия правосъден съвет ". Кандидатурата на арбитър Александрова е подадена на 16.04.2022 година

В последния ден от периода за издигане на кандидатури в деловодството на Висш съдебен съвет са подадени пет оферти.

Дора Михайлова - заместител на административния началник - заместник-председател на Окръжен съд - София (СОС) и началник на Гражданското поделение, е номинирана от съдии от САС, Софийски градски съд, СОС и Районен съд - Пирдоп. Професионалният ѝ стаж стартира през 2004 година като младши арбитър в СОС. В интервала 2005 - 2016 година заема длъжността " арбитър " в Районен съд - Сливница, като от 01.12.2010 година до 31.12.2012 година е командирована в Софийски градски съд, след което в СОС. През 2016 година е назначена в СРС, като още веднъж е командирована в СОС. От 19.07.2017 година е арбитър в СОС, като от 25.02.2020 година е назначена за заместник-председател на съда. В предлагането се показва, че насъбраният професионален опит в разнообразни по степен съдилища, с друга натовареност и разнообразни характерни проблеми, " е задоволителен, с цел да разпознава потребността от смяна в работата на съдилищата в публичен интерес и да генерира хрумвания за усъвършенстване действието на системата ". Обръща се внимание, че тя е посочила подготвеност да поема отговорност, да отстоява своята и на институциите самостоятелност, има извънредно организационни умения и висока подготвеност. Изразено е разбиране, че " нейната кандидатура за член на Висшия правосъден съвет е почтена да получи поддръжка ".
 Съдиите отново се препънаха при избора на двама свои членове във Висш съдебен съвет
Съдиите отново се препънаха при избора на двама свои членове във Висш съдебен съвет

Заради ниска изборна интензивност

Кандидатурата на Антоанета Аргирова - арбитър в АССГ, е препоръчана от съдии във Върховен административен съд, Апелативен съд - София, Софийски градски съд и Специализирания углавен съд. В интервала 1997 година - 2005 година тя е била щатен помощник по Семейно и наследствено право в Бургаския свободен университет. Тя има над 24 години юридически стаж. Била е младши арбитър в Окръжен съд - Хасково, а от 2007 година е арбитър в АССГ. През 2009 година е защитила магистърска степен по Право на Европейския съюз. Преподавател е в ЦОА " Кръстю Цончев ". Колегите ѝ я предлагат с причини за нейната висока професионална подготвеност, безупречна добродетелност и обществено отстояваните позиции в отбрана на полезностите на самостоятелното правораздаване. През 2015 година тя е взела участие в публичните диспути за измененията в Конституцията на Република България. Акцент е подложен върху нейната професионална храброст, съдийско достолепие и познания в региона на административното право и развой, като гаранция, безкомпромисно да отстоява като член на Висш съдебен съвет правосъдната самостоятелност и да спомага за положителното и умело администриране на правосъдната власт. Изразена е увереност, че " високият професионализъм и изявена самостоятелност на арбитър Антоанета Аргирова, както и на волята ѝ праволинейно да отстоява правилото на правовата страна, ще допринесат за възстановяване на активността на Висш съдебен съвет и за издигане на доверието и престижа на правораздаването ".

Кандидатурата на арбитър Красимир Лесенски от Районен съд - Пазарджик е препоръчана от съдии от Върховен касационен съд, САС, Софийски градски съд и СРС, които се стимулират с неговата " безукорна професионална биография и пълноценна реализация като добър и почитан арбитър, жител и човек ". В правосъдната система работи от 2013 година като в началото е младши арбитър в Окръжен съд - Пазарджик, а по-късно арбитър в Районен съд - Пазарджик. В интервала от октомври 2019 година до февруари 2022 година е командирован в Административен съд - Пазарджик. " Съдия Лесенски не е конформист, постоянно е проявявал сензитивност към острите проблеми на правосъдната власт и е показвал подготвеност намерено да взе участие в тяхното дефиниране и търсене на решение за превъзмогването им ", показват предложителите от разнообразни съдилища. При издигането на неговата кандидатура, те са водени от разбирането, че " способеното и честно съдийско самоуправление за подсилване на самостоятелната правосъдна власт " изисква от съдиите да задълбочат взаимното си опознаване и разбирането за спецификата на всеки правосъден район. Според тях точно това разбиране на арбитър Лесенски е гаранция, че няма да " допусне незаслужено отнасяне на обособени съдилища и съдии и ще търси обективни решения в публичен интерес на значителните проблеми на правосъдната власт, свързани с нейната самостоятелност, бистрота и отчетност ".

Предложението за издигане на Йордан Дамаскинов - арбитър в Окръжен съд - Русе, е направено от съдии от САС, Софийски градски съд, Окръжен и Районен съд - Русе, както и от Районен съд - Ловеч. Професионалният път на претендента стартира като младши арбитър в Окръжен съд - Русе през 1992 година, след което е арбитър в Районен съд - Русе, като за обособени съвещания е командирован в Районен съд - Бяла, а през декември 1999 година постъпва като арбитър в Окръжен съд - Русе. Кандидатурата му е стимулирана с показания професионализъм, честност и етично държание, намерено изразяваната позиция по проблемите на правосъдната власт, неговата ангажираност и убеждения в региона на правосъдното администриране и отстояване на независимостта; проявяваните възприятие за професионален дълг и отговорност пред сътрудниците, както и дарба да дава отговор на правните провокации. Според сътрудниците му " професионалният потенциал и моралният интегритет на арбитър Дамаскинов са нужните качества за разрастване на главната функционалност на Висшия правосъден съвет по отстояване на независимостта на правосъдната власт и за възобновяване на репутацията му на орган, който пази върховенството на правото и преследва транспарантни и общественополезни цели ".

Съдии от Апелативен съд - София, Софийски градски съд и от Административен съд - София-град оферират Татяна Жилова - арбитър в АССГ за избирателен член на Висш съдебен съвет. Тя има над 23 години юридически стаж, като в АССГ правораздава от основаването му през 2007 година През 2009 година е защитила магистърска степен по Право на Европейския съюз, а от 2020 година е придобила просветителна и научна степен " Доктор по Право на интелектуалната благосъстоятелност ". Завършила е следдипломни квалификации по Европейско право в Университета Нанси и Университет Страсбург, провела е краткосрочни стажове в административните съдилища в гр. Шверин и гр. Дрезден - Германия. Тя е преподавател в Националния институт по правораздаване и в Юридическия факултет на Софийския университет, и е била преподавател в Техническия университет в София. През 2021 година е определена за ръководител на Съюза на съдиите в България. Предложителите стимулират кандидатурата ѝ с безспорните - професионална подготвеност и организационни умения, самостоятелност и престиж измежду съдиите и правосъдните чиновници. Те декларират, че " високият професионализъм и достолепие на арбитър Татяна Жилова, ясното ѝ схващане за наличието на правилата на самостоятелност и безпристрастност, както и на волята ѝ праволинейно да ги отстоява, ще допринесат за възстановяване на активността на Висш съдебен съвет, за одобряване на висок стандарт в правораздаването и за издигане на доверието и престижа на правосъдната власт.

До момента са издигнати 15 за шестима изборни членове на Висш съдебен съвет от Съдийската гилдия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР