Пет години след най-шумното престъпление в историята на света на

...
Пет години след най-шумното престъпление в историята на света на
Коментари Харесай

Как двама влюбени успяха да извършат най-големия обир в крипто историята?

Пет години след най-шумното закононарушение в историята на света на криптовалутите, американските управляващи съумяха да разпознават причинителите.

Оказа се, че млада брачна двойка е направила кражбата на века.

Той е вложител с положителни връзки, тя е публицист в известни американски издания. И двамата са икономисти с отлична известност и притежатели на печеливши компании.

Живеят в Манхатън. В продължение на няколко години са в кръговете на нюйоркския финансов хайлайф, правейки милиони долари по пътя си през тъмната мрежа.

Въпреки това триумфът на съпрузите, като че ли слязъл от страниците на шпионски разказ, приспива бдителността им. Поради неточност, позволена по немарливост, двамата в този момент ги чакат десетилетия зад решетките, споделя Lenta.ru, представена от вестник Стандарт.

Как двама влюбени съумяха да извършат най-големия грабеж в историята на криптовалутите?

На 8 февруари Министерството на правораздаването на Съединени американски щати разгласи ареста на обвинени в най-голямата кражба на криптовалута в историята. Престъплението е осъществено през 2016 година, като е хакната хонконгската крипто борса Bitfinex. Откраднати са съвсем 120 хиляди биткойни от сметките на клиенти.

Тогава тази сума се равнява на към 65 млн. $, а в средата на февруари 2022 година - поради бързия растеж на биткойна, възлиза на 5.3 милиарда. Обвиняемите са представители на американския софтуерен хайлайф - Иля Лихтенщайн и Хедър Морган. Федералните управляващи нарекоха скандалната двойка "Бони и Клайд от света на криптовалутите ".

Двамата са упрекнати в скрит план за пране на криптовалута, както и в скрит план за нанасяне на щета на Съединени американски щати. Грозят ги до 25 години затвор. Специалните сътрудници са конфискували 94 636 монети от 119 754 биткойни. От Министерството на правораздаването акцентират, че за първи път в историята на ведомството им се постанова да конфискуват толкоз огромна сума.
View this post on Instagram
A post shared by Maru (@deberiaabrirmeunblog)

"Крокодилите от Уолстрийт "

Новината за ареста на Лихтенщайн и Морган е огромна изненада за техните познати и сътрудници - външно животът на двойката не се разграничава от този на други сполучливи млади американци. Всеки има личен бизнес, двамата са считани за специалисти в вложенията и криптовалутите и работят интензивно, с цел да завоюват известност и да се утвърдят в кръговете на ИТ елита на Силиконовата котловина и Ню Йорк.

34-годишният Иля Лихтенщайн е роден в Русия и е с двойно поданство. На 6-годишна възраст той се мести със фамилията си в Чикаго, а по-късно постъпва в университета в Илинойс, съгласно страницата му в LinkedIn. Иля назовава себе си софтуерен бизнесмен, програмист и вложител. Има няколко несполучливи опита да сътвори личен бизнес.

През 2011 г.q дружно с предприемача Скот Миликенq Лихтенщайн основа MixRank, която доставя програмен продукт на маркетинг компании. При основаването на този стартъп Иля съумява да притегли финансовата поддръжка на милиардер, притежател на известния баскетболен клуб Далас Маверикс и верига киносалони Марк Кюбан. Бизнесът му потръгва.

Лихтенщайн е уверен, че единствено вложенията за рисков капитал могат да "доведат до върха " и влага в стартъпи. "Количеството пари, което печелите, няма нищо общо с това какъв брой настойчиво работите... Това, което пазарът, в действителност, възнаграждава, е РИСКЪТ ", гласи една от изявленията му в обществените мрежи.

Приятелката на Иля - 31-годишната Хедър Морган, е много по-забавна персона. В обществените медии Морган назовава себе си "сериен бизнесмен, плодороден създател, нагъл комик-рапър и вложител " и "крокодил от Уолстрийт ".

Според нейния профил в LinkedIn, Хедър е получила бакалавърска степен по стопанска система и интернационалните връзки от Калифорнийския университет и магистърска степен по интернационално икономическо развиване от Американския университет в Кайро.

Завръщайки се в Калифорния през 2013 година, Морган стартира работа в компанията за разработка на мобилни игри на арабски език Tamatem и през същата година започва своята консултантска компания SalesFolk, профилирана в копирайтинг, като оказва помощ на фирмите да пишат писма за продажба до евентуални клиенти.

Морган разгласява в уважавани издания, като Forbes и Inc. Статиите са на разнообразни тематики - от готвене и музика до разликата в заплащането на половете. През 2019 година Хедър даже изнася лекция в Ню Йорк за общественото инженерство и приказва за това по какъв начин да го употребявате, с цел да манипулирате хората за задачите си. Тя прави усещане на интелигентен предприемач, уверена млада жена, експерт, подготвена да търси благоприятни условия и да ги основава.

Хедър и Иля се срещат в Сан Франциско през 2014 година, когато Иля става съветник на SalesFolk. През 2017 година двойката към този момент е наела апартамент за към милион $ в първокласна кооперация в Манхатън, а през 2019 година Лихтенщайн предлага брак на Морган, като намира необикновен метод, с цел да впечатли ексцентричната Хедър - купува рекламно пространство в Ню Йорк, с цел да сложи нейни изображения. Снимката на Хедър даже е на билборд на Таймс Скуеър.

Без спомагателен звук

На 2 август 2016 година хонконгската крипто борса Bitfinex прекратява активността си заради хакерска офанзива: съвсем 120 000 биткойни са изтеглени от потребителски сметки. В същия ден цената на най-голямата криптовалута в света се срутва с 23%. 5 година по-късно ФБР и Службата за вътрешни доходи на Съединени американски щати в взаимно следствие откриват, че системата за сигурност Bitfinex е хакната от Иля Лихтенщайн и Хедър Морган.

Двойката прави към 2000 противозаконни транзакции, след което цифрови монети на стойност 65 милиона $ се озовават в електронния портфейл на Лихтенщайн. През идващите години измамниците съумяват да изперет към 25 000 биткойни, употребявайки други тържища и онлайн услуги в тъмната мрежа.

Част от тези средства се озовават в банковите сметки на Лихтенщайн и Морган - останалите 94 хиляди монети остават в електронния портфейл, употребен при хакването на борсата.

Според американската прокуратура Иля и Хедър са разкрили няколко сметки под измислени имена и са превеждали средства на дребни суми, с цел да не провокират съмнение от защитната система. След като средствата са откраднати, двойката ги изтеглила посредством доста разнообразни крипто тържища, а по-късно ги изпрала, като ги сложила в корпоративни сметки на техните компании - на първо място на SalesFolk.

Въпреки изключителната нерешителност на нарушителите, тяхната активност притегля вниманието на крипто тържищата. На един от уеб страниците двойката употребява измислени имена, с цел да сътвори седем акаунта, само че системата не съумява да ревизира самоличността и ги замразява - вследствие на това над 186 000 $ откраднати пари "засядат " в сметките.

В същото време Лихтенщайн и Морган неведнъж обществено подлагат на критика криптовалутата и блокчейн технологията. В обява в блога от 2014 година Хедър написа, че в учебниците по стопанска система биткойн "ще се трансформира в типичен балон ", който скоро ще се спука. Лихтенщайн пък е засегнат от управление за начинаещи за крипто промишлеността на New York Magazine - публикацията съвсем нищо не казвала за отбраната на паролите за крипто портфейли.

Собствените пароли на Лихтенщайн също се оказва, че не са задоволително предпазени. Правителството на Съединени американски щати съумява да дешифрира файл от облачно вместилище, съдържащ лист от 2000 крипто адреса дружно с техните частни ключове. Министерството на правораздаването декларира, че съвсем всички тези адреси са били забъркани в хакването на Bitfinex, а получените пари са били изтеглени посредством компания, благосъстоятелност на Морган.

"След като съдът позволява претършуване на онлайн сметки, следени от Лихтенщайн и Морган, специфични сътрудници получават достъп до файловете в онлайн акаунта, следен от Лихтенщайн. Тези файлове съдържат секретните ключове, нужни за достъп до цифровия портфейл, който е получил средствата, откраднати от Bitfinex, позволявайки на специфични сътрудници законно да конфискуват и върнат повече от 94 000 биткойни.

Откритите биткойни по време на ареста са оценени на повече от 3,6 милиарда $ ", се споделя в изказване на Министерството на правораздаването.

Докато претърсват жилището на измамниците в Ню Йорк на 5 януари, следователите откриват 40 000 $ в брой, повече от 50 електронни устройства (почти всички предпазени с пароли), чанта с надпис "телефон за еднократна приложимост ". Прокурорите споделят още, че през 2019 година Лихтенщайн и Морган са прекарали един месец в Украйна, където са се подготвили за живота в Русия - Хедър учи съветски език.

Играта завърши

След ареста в Ню Йорк на 8 февруари съдът взема решение да освободи обвинените под гаранция: Лихтенщайн е наказан да заплати 5 млн. $, а Морган - 3 млн. На идващия ден обаче съдията получава незабавно искане от държавното управление да затвори двойката в очакване на процеса, което е почетено. Според управляващите двойката има няколко крипто адреса, до които специфичните сътрудници не са имали достъп.

Остават им към 7506 биткойна, тъй че Иля и Хедър разполагат с няколкостотин милиона $, които могат да бъдат употребявани за бягство и покупка на недвижими парцели в чужбина. На 14 февруари съдът на окръг Колумбия въпреки всичко освобождава Хедър под гаранция от 3 млн. $ поради скорошна интервенция - на момичето е отхвърлен израстък на гърдата.

Тя е сложена под домакински арест с GPS проследяваща гривна на крайници. Забранено й е да употребява компютър и да прави транзакции с криптовалута. Любовникът й към момента е в пандиза.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР