Пет години след като бяха показани за първи път, камионите

...
Пет години след като бяха показани за първи път, камионите
Коментари Харесай

Tesla пусна своя дългоочакван камион

Пет години откакто бяха показани за първи път, камионите Tesla Semi бяха доставени на клиенти по време на събитие в Гигафабриката на компанията в Спаркс, Невада.

Камионите, които бяха показани за първи път в концептуален тип през 2017 година, трябваше да влязат в произвеждане през 2019 година, само че бяха забавени по разнообразни аргументи, в това число пандемията COVID-19 и световния дефицит на части. Представители на PepsiCo, които резервираха 100 Semis скоро след разкриването им, бяха разполагаем, с цел да получат първата партида камиони.
-->
Tesla твърди, че Semi се задвижва от четири самостоятелни мотора на задните оси, може да форсира от 0 до 60 км/ч за 20 секунди и има пробег на батерията до 500 благи. Цените могат да стартират от 150 000 $, като има редица поръчки от компании като Walmart и FedEx в диапазона от няколко десетки.

Мъск изброи редица характерности, които съгласно него ще трансфорат Semi в най-ефективния, най-желания и най-удобния за ръководство камион на пътя. Камионът ще разполага с нова 1000-волтова архитектура на задвижването, която съгласно Мъск ще бъде включена в бъдещите продуктови разработки на Tesla. Semi има и надзор на сцеплението за попречване на катурване, регенеративно прекъсване за по-голяма успеваемост на батерията и автоматизиран съединител за безпроблемно шофиране по автомагистрала.

През уикенда Мъск разкри, че един от задвижваните с акумулатори полуремаркета клас 8 на Tesla е минал 500-километрово пътешестване, изцяло претрупан с 81 000 кг товар. Пътуването се е състояло от фабриката на Tesla във Фримонт, Калифорния, до Сан Диего в южния завършек на щата. По време на събитието Мъск посочи, че пътуването е осъществено, без да се постанова презареждане на батерията.

Tesla нарежда Semi като бъдещето на товарните транспорти. Но до момента в който компанията се бори да стартира производството, останалата част от транспортната промишленост към този момент е приела електрическите транспортни средства. Големи производители на съоръжение като Daimler, Volvo, Peterbilt и BYD работят по свои лични електрически камиони за дълги дистанции. Полуремаркетата Tesla са последната част от план на стойност 30,8 млн. $, отчасти финансиран от Калифорнийския съвет за въздушни запаси, съгласно Bloomberg. Дори Никола Моторс, която се бори с обвинявания в машинация и промяна на управителни фрагменти, е доставила камион с водородно задвижване преди Тесла.

Въпреки това електрическите транспортни средства, задвижвани с акумулатори, ще се сблъскат с огромни провокации - от рестриктивните мерки за тежестта до съществуването на комфортни станции за зареждане - преди да бъдат необятно публикувани. Спирките за камиони, да вземем за пример, значително не са готови да посрещнат потребностите от сила на електрическите влекачи и техните великански акумулатори.

Преди две години Бил Гейтс съобщи, че " даже при огромен пробив в технологията на батериите " електрическите транспортни средства просто не са подготвени да се оправят с транспортите на дълги дистанции. " Електричеството работи, когато би трябвало да се изминат къси дистанции, само че за тежките транспортни средства за дълги дистанции ни би трябвало друго решение ", написа Гейтс.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР