Пет формации са сигурни участници в следващото Народно събрание, а

...
Пет формации са сигурни участници в следващото Народно събрание, а
Коментари Харесай

Тренд: ДПС и Слави Трифонов в люта битка за третото място |

Пет обединения са сигурни участници в идващото Народно заседание, а две - с действителни шансове. 45% декларират, че сигурно ще гласоподават на идните избори, само че пандемичната обстановка крие опасности за изборната интензивност. 

Данните са от изследване на „ Тренд " по поръчка на в. 24 часа, отдадено на настройките на българите по отношение на идните парламентарни избори. Проучването е осъществено в интервала сред 9 и 14 март 2021 година посредством изявленията " лице в лице " измежду 1004 души на възраст 18+.

45% от всички интервюирани лица заявяват, че сигурно ще упражнят правото си на глас на идните парламентарни избори. Трябва да се има поради, че разпространяването на Ковид-19 може да повлияе на изборната интензивност и тя да се окаже по-ниска от измерената в изследванията. 



Сред тези, които декларират, че ще гласоподават на идните избори, 83% твърдо са решили за кого ще дадат своя избор, до момента в който 17% към момента се двоумят.

38% от гласуващите на парламентарните избори заявяват, че ще се възползват от опцията за пренареждане на партийната листа посредством преференциално гласоподаване за избрана персона. 45% няма да се възползват. 



В най-малка степен последователите на Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и ГЕРБ ще пренареждат листата на партията, до момента в който измежду новите обединения като „ Изправи се! Мутри вън " и „ ИТН " близо половината от техните симпатизанти заявяват, че ще гласоподават преференциално за избрана персона. 



В актуалното изследване, представихме на респондентите лист на партиите и обединенията, оптимално наподобяващ изборната бюлетина – с подредбата на ЦИК и точното изписване на всяка една групировка.

Не се следи сериозна динамичност в електоралните настройки спрямо изследването на „ Тренд " от предишния месец.

Коалицията ГЕРБ-СДС резервира лидерската си позиция с 28.8% от деклариралите, че ще гласоподават. Българска социалистическа партия е на втора позиция с малко над 5% отдалеченост от своя главен конкурент. Третото място остава оспорвано, като „ ИТН " (12.7%) и Движение за права и свободи (12.1%) са на дребна разлика между тях. Демократична България е петият сигурен участник в идващото Народно заседание с 5.9% поддръжка от деклариралите, че ще упражнят правото си на глас. „ Изправи се! Мутри вън! " и Вътрешна македонска революционна организация остават на ръба на парламентарната преграда надлежно с 4.1% и 4% от гласуващите. Останалите обединения остават към този момент под 4%-вия предел посланичество в Народното събрание, като „ Патриотична коалиция Воля-НФСБ " събира 2.5%, Възраждане 1.1% и АБВ, които се употребяват с 1.1% поддръжка. 


Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР