Пет болници в България разполагат със специално оборудвани и изолирани

...
Пет болници в България разполагат със специално оборудвани и изолирани
Коментари Харесай

Д-р Ангел Кунчев: Шансът да се заразим с коронавирус у нас е почти нулев

Пет лечебни заведения в България разполагат със особено оборудвани и изолирани пространства, в които да настаняват хора, евентуални носители на ковид. Всичките лечебни заведения са ситуирани в градовете с летища – в София това са Инфекциозната болница и Инфекциозната клиника на Военномедицинската академия, а останалите се намират в Пловдив, Варна и Бургас.

“Най-важната мярка е да ограничим опцията за импорт на вируса, колкото и илюзорно да е това " – разяснява пред БНР доктор Ангел Кунчев  Ангел Кунчев Д-р Ангел Кунчев е роден в Симеоновград. Средното си обучение е приключил в СОУ "Васил, основен държавен здравен контрольор.

Ето какво сподели тестът на завърналия се от Шри Ланка българин

"Практиката в епидемиологията демонстрира, че каквито и ограничения да се вземат на граничния надзор, няма гаранция, че съответният извършител няма да бъде импортиран. Въпреки това ние осигурихме приемането на информация за хората, в началото тръгнали от Китай. Така всички идващи от тази страна са подлагани на двуседмична домашна карантина, а в случай че проявят някакви признаци – и на наложителна здравна карантина с провеждането на съответните изследвания”, разясни той.

Докато се редят на опашката за паспортен надзор на летищата, всички пасажери попадат в обсега на камери, които мерят телесната им температура. И в случай че на някой тя е нараснала, на място се провежда наблюдението за интервал от две седмици. Ако обаче той идва от инфектиран регион и откаже да бъде приет в болница, няма да може да влезе в страната. „ Това са законни ограничения на всяка страна, която пази територията си”, разяснява доктор Ангел Кунчев  Ангел Кунчев Д-р Ангел Кунчев е роден в Симеоновград. Средното си обучение е приключил в СОУ "Васил.

СЗО прикани международната общественост да задели 675 млн. $ за битка с новия ковид

"В момента в болница се намират двамата български студенти, завърнали се от Ухан, и още няколко души – само че те не са пристигнали от Китай и не са евентуални носители на заболяването ", посочи държавният здравен контрольор.

Според доктор Кунчев няма връзка сред епидемията от грип, която у нас ще стартира да затихва от идната седмица, и тази от ковид в Китай. „ Няма толкоз бързо да се развият нещата за ковид и няма по какъв начин да се планува какво ще стане на този етап”, споделя още здравният контрольор.

Той обаче напомня съприкосновението с други два ковид отпреди 10 години – SARS и близкоизточният респираторен синдром, при които в границите на няколко месеца е почнало „ противоположното им развиване и изчезване”.

В момента лабораториите в света работят по откриването на лекуване и на ваксина, само че оптимистичната прогноза планува това да стане най-рано след три месеца. "Шансът да се заразим с ковид в Европа е съвсем нулев ", твърди още експертът. "Затова и България като туристическа дестинация не е по-опасна, в сравнение с останалите страни на континента. За да се посети страната ни, не се изискват профилактични имунизации, защото у нас няма високо равнище на заболеваемост. В момента една от най-разпространените инфекциозни заболявания у нас е варицелата измежду децата. През летния сезон пък по-често се срещат някои чревни инфекции, както и хепатит А. Затова е значимо да се поддържа добра хигиена и да не се употребява храна, купена от улицата. Но това са все ограничения, които би трябвало да се съблюдават във всяка една страна ", сподели още доктор Ангел Кунчев  Ангел Кунчев Д-р Ангел Кунчев е роден в Симеоновград. Средното си обучение е приключил в СОУ "Васил.

Новородени се заразиха с китайския ковид
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР