Пешеходците често са онеправдани участници в градското движение. Затова в

...
Пешеходците често са онеправдани участници в градското движение. Затова в
Коментари Харесай

Цялата власт - на пешеходците!

Пешеходците постоянно са онеправдани участници в градското придвижване. Затова в Берлин одобриха нов закон, който да им обезпечи по-сигурно и комфортно напредване.

Пешеходецът - този изплашен, травмиран и пренебрегнат участник в придвижването! Заплашителни джипове го засичат на пешеходната пътека, забързани автомобилисти при завой безсрамно му лишават преимуществото, аленият светофар го засича посред пътя, а на доста места въобще няма светофари или пешеходни пътеки. Лобито на пешеходците в доста страни по света е прекомерно едва, с цел да се възпротиви против тези несправедливостите.

Берлин одобри специфичен закон за пешеходците

Сега Берлин проправя път за пешеходците: столичните управляващи за пръв път в Германия със закон основават условия за по-безопасно и комфортно напредване пешком. Законът за пешеходците, признат от Народното събрание на федералната провинция Берлин в края на януари, си слага за цел да насърчи хората да вървят повече пешком, както на къси, по този начин и на по-дълги дистанции.

Новият закон добавя признатия още през 2018 година Закон за подвижността, който облича в правна норма възгледа на политиците, че берлинчани би трябвало да се движат по-малко с коли и повече с колела и градски превоз. А в този момент се прави жест и към пешеходците.

Една от наредбите на новия закон планува доста да се усъвършенства благоустройството на улиците и парковете, да се усилят зелените градски пространства и броят на скамейките. Още берлински улици ще бъдат затворени за коли и ще се трансфорат в детски площадки и зони за фамилни разходки. Предвижда се в Берлин да бъдат построени и огромни площади, където хората да се срещат и да поддържат връзка между тях.

Всеки би трябвало да може да стига до работа пешком

Законът основава и едно неповторимо право за жителите: " Задължително е всеки човек в Берлин да има опция да се добере до местоназначението по директни и свързани между тях пешеходни пътища. " В тази връзка законодателите постановяват с най-голяма експедитивност да се построи мрежа от пешеходни пътеки вид " зебра ", които при секване дават преимущество на пешеходците пред другите участници в придвижването.

В Берлин съществуват много на брой необятни улици и булеварди, чието секване затруднява изключително дребните деца и възрастните хора, които се движат мъчно и постепенно. Макар че в средата на тези улици и булеварди неведнъж са построени " острови на сигурност ", новият закон вкарва в допълнение условие: зелената светлина за пешеходците би трябвало да свети толкоз дълго, че всеки да може да пресече. Там, където пешеходците пресичат улично придвижване, наложително ще има намаляване на тротоарите, с цел да бъдат основани подобаващи условия и за хората в инвалидни колички. И назад: за хората с повредено или изчезнало зрение в съседство със снижаването ще се слагат и по-високи бордюри за помощ при ориентацията. Пак в името на удобството за тези хора да 2030 година всички светофари в Берлин ще бъдат снабдени със звукова сигнализация и вибрационен механизъм.

Безопасността на първо място

Особено внимание столичните законодатели отделят на сигурното и безвредно напредване на учениците. Ръководствата на берлинските региони към този момент са задължени по закон да подхванат съответни планове и да наложат нужните ограничения. Възможно е да вземем за пример да се вкарат забрани за прекъсване на коли пред учебните заведения в избрани часове, тъй като родителите, които карат с коли децата си на учебно заведение, нерядко основават рискови обстановки.

Законът за пешеходците уголемява и отговорностите на комуналните служби по поддръжка на улиците. Занапред те са длъжни да поддържат улиците, градските пешеходни пътеки и тротоарите в такова положение, което не основава заплаха за здравето и живота на пешеходците.

Всички нови ограничения в интерес на велосипедистите и пешеходците са обвързани и с много по-строги санкции, в сравнение с до момента. Статистиката демонстрира, че и досегашните ограничения за запазване на живота и здравето на пешеходците, към този момент дават резултати. От 2000 година до момента броят на пешеходците, починали при катастрофи на улицата или на пътя, е намалял с 60%.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР