Перспективата за присъединяване на Сърбия и на други държави от

...
Перспективата за присъединяване на Сърбия и на други държави от
Коментари Харесай

Шолц към Вучич: Лично ще се застъпя за Сърбия

Перспективата за присъединение на Сърбия и на други страни от района към Европейския съюз би трябвало да бъде нещо сполучливо и да стане действителност. Това съобщи канцлерът на Германия Олаф Шолц по време на взаимната конференция с президента на Сърбия Александър Вучич, който е на посещаване в Берлин.

Шолц благодари на Вучич за визитата и за извършените плодотворни диалози.

Той показа, че двамата са разискали двустранни връзки. Констатирали са активизиране на икономическите връзки, вследствие на което 400 немски компании са основали над 70 000 работни места в Сърбия. „ Искаме да насърчим това позитивно развиване “, сподели Шолц.



Той добави, че Сърбия и Германия са сключили предходната година стратегическо партньорство за климата, което ще способства за решаването на провокациите на климатичната рецесия.

Канцлерът уточни, че немското държавно управление се застъпва за европейската вероятност на страните от Западните Балкани.

„ В интерес е както на района, по този начин и на Европейския съюз тези вероятности да се отворят, да бъдат непокътнати и да създадат тези страни част ота Европейски Съюз “, добави Шолц.

Той сподели още, че Германия поддържа интензивно процеса на присъединение към Европейски Съюз, като предизвиква планове и финансиране.

"Перспективата за присъединение на Сърбия и на други страни от района би трябвало да бъде нещо сполучливо и да стане действителност. Имаме тази задача пред нас в Европа и аз персонално ще се застъпя за развиване на този развой ", акцентира Шолц.



Той уточни, че войната в Украйна също е била значима тематика за диалог.

„ Ние сме в сложна обстановка и би трябвало да пазиме общите полезности на Европейския съюз. Много е значимо всички ние да предадем посланието, че войната, която Русия стартира в Украйна, не е допустима. Ситуацията в света е доста сложна и аз съм уверен, че би трябвало да се държим по-близо един до различен “, сподели канцлерът

Важно е Сърбия да продължи с промените, изключително по въпроса за битката с проведената престъпност, акцентира Шолц.

Той добави, че двамата с Вучич са разговаряли и за процеса на нормализиране на връзките сред Белград и Прищина, като означи, че особено е поканил Мирослав Лайчак за диалог.

„ Процесът на нормализиране на връзките е значим за стабилизирането, ние би трябвало да разгадаем всички открити въпроси, нужна е храброст и двете страни би трябвало да се придържат към своите задължения “, сподели Шолц.

Канцлерът показа, че е предал загрижеността си за обстановката в БиХ и акцентира, че е значимо да се резервира стабилността там.

"Съгласни сме, че имаме огромен капацитет да развием Западните Балкани и да ги доближим до Европейски Съюз. Създаването на общ районен пазар би трябвало да даде опция за свободното придвижване на хора ", сподели Шолц.

Вучич, на собствен ред, акцентира положителните стопански взаимоотношения и съобщи, че Германия е най-големият и значим търговски сътрудник на Сърбия.

Той показва, че думите на канцлера Шолц са доста значими за Сърбия и на няколко пъти повтори, че е уверен в европейското бъдеще на целия район на Западните Балкани.

По тематиката за войната в Украйна Вучич напомни на два пъти решимостта на Сърбия по отношение на естеството на този спор в Организация на обединените нации и ОССЕ.

Двамата водачи са разискали и проблемите, пред които е изправена Сърбия, както и основни въпроси на районните връзки

„ Проведохме прям и изчерпателен диалог и съм признателен на канцлера Шолц за това. Не мисля, че единствено едната страна е отговорна за проблемите в Босна и Херцеговина. Обясних за това в детайли. Обещах на канцлера Шолц, че Сърбия няма да бъде причина за никакви проблеми “, сподели Вучич.

Сръбският президент акцентира, че на Западните Балкани ще има мир и непоклатимост.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР