Периодичното гладуване има положителен ефект върху тялото. Диетологът Людмила Микитюк

...
Периодичното гладуване има положителен ефект върху тялото. Диетологът Людмила Микитюк
Коментари Харесай

Какво ще се случи с тялото ви, ако не ядете нищо поне 24 часа

Периодичното недояждане има позитивен резултат върху тялото. Диетологът Людмила Микитюк приказва за това какви процеси протичат в тялото по време на подобен вид диета, написа zdrave.to

При недояждане с дълготрайност от 12 до 36 часа непознатите детайли - остарели и неработещи кафези, се преработват в глюкоза, която се употребява за генериране на сила, изясни специалистът. Тялото, съгласно нея, влиза в положение на стрес и стартира да взема решение казуса по какъв начин да оцелее в новите за него условия.

Гладуването се възприема от тялото като неестествено положение, заради което по време на дълги паузи сред храненията (половин ден, ден) той включва обезщетителни механизми, защото би трябвало да „ оцелее “ и да си набави сила.

Първият източник на сила е гликогенът (стотици глюкозни молекули, които са свързани посред си) в черния дроб и мускулите. Следователно хората, които не ядат храна през целия ден, могат да виждат загуба на тегло от 2-2,5 кг, качвайки се на кантара.

При липса на храна тялото също трансформира мастните киселини в сила. Това води до загуба на тегло и понижаване на натоварването на сърцето и опорно-двигателния уред. Следователно краткотрайното недояждане рестартира имунната система, която стартира да се съпротивлява по-добре на вируси и инфекции.

Постенето обаче би трябвало да се практикува с нараснало внимание, изключително за тези, които имат здравословни проблеми. Докато се въздържате от храна, не би трябвало да спирате да пиете вода.

Диетологът предлага преди първото недояждане да се консултирате с ендокринолог или диетолог, с цел да изключите болесттите, при които отводът от хранене даже за един ден може да бъде рисков. Сред тях специалистът открои диабет, гастрит, стомашна язва.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР