Периодът на кърменето е сред най-специфичните моменти в живота на

...
Периодът на кърменето е сред най-специфичните моменти в живота на
Коментари Харесай

Храни, които е добре кърмачките да избягват


Периодът на кърменето е измежду най-специфичните моменти в живота на дамата, които постановат непрекъснато спазване на хранителния режим . Важна е не толкоз редовността на храненето на майката, колкото верният асортимент на храната й. И най-много изключването на избрани храни от менюто й.

Има хранителни артикули, чиято консумация през кърмаческия интервал е нежелателна и даже рискова за майката или бебето. Почти всички хранителни субстанции, които минават в кръвта на майката след хранене, може да се пренесат и към кърмата и да попаднат в организма на бебето. За неукрепналата имунна и храносмилателна система на бебето последствията от тези храни за неговия организъм може да са доста по-тежки, в сравнение с при майката.

Риба и рибни артикули
Това е първият вид храна, към който специалистите поучават кърмачките да бъдат изключително деликатни. С най-голямо внимание следва да се подхожда към морските риби , в които постоянно се откриват нараснали равнища на

живак. Този рисков химичен детайл може да премине в кърмата.Попадайки в бебешкия организъм, даже нетоксични за майката дози живак може да

работят като мощен невротоксин и да увредят мозъчните функционалности на бебето.

Кофеинови артикули
Какаото, шоколадът, черният и зеленият чай и кафето са може би най-познатите артикули, които кърмещите дами не трябва да употребяват, поради високите дози кофеин в тях. Кофеинът също може да се съобщи на бебето посредством кърмата и може да утежни едни от най-трудните за преодоляване привички на новородените – рева и сложното заспиване.

Цитрусови плодове
Високото наличие на органични киселини в цитрусите може да предизвика рефлукс у бебето и да ускори така и така мощната податливост на бебешкото стомахче да връща храна към хранопровода. В допълнение огромна част от обривите при бебето се асоциират с реакции на имунната система към организни киселини, попаднали в бебешкия организъм посредством кърмата, откакто майката е консумирала цитруси.

Ядки
Млади майки с фамилна предразположеност към хранителни алергии е наложително да заобикалят ядките в кърмаческия интервал. Дори да не демонстрират алергична настройка към ядки обаче, кърмачките би трябвало да ги заобикалят поради заплахата от алергична реакция у бебето, защото множеството алергени свободно минават в кърмата и може да попаднат у бебето. В бебешка възраст алергичната реакция в тези случаи е неизбежна.

Свързани публикации.. Дохранване на кърменото бебе - по какъв начин, по кое време и за какво? 0 Бира – оказва помощ или вреди на кърменето? 0 Кои храни водят до отичане на корема? 0

Храни, които довят до отичане на корема
Карфиол, броколи, зеле, бобови култури, лук и ябълки – консумирането на такива артикули постоянно води до отичане на корема, а съставките им, които отключват този проблем, може да преминат в кърмата и да провокират храносмилателни проблеми и при бебето.

Мента
Тази толкоз потребна и благоуханна билка е измежду продуктите, които няма по какъв начин да навредят на бебето, само че потреблението им през кърмаческия интервал не се предлага заради друга причина. Някои биоактивни субстанции е ментата може да влошат активността на млечните жлези и да понижат лактацията на дамата. Така проблематичен в тази ситуация се явява рискът от недохранване на бебето .

Кърмаческият интервал има своите условия към хранителния режим на майката. Съобразяването с тях е желателно, с цел да се избегнат евентуалните опасности и за нея, и за бебето.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР