Ако сте избрали да започнете захранването със зеленчуково пюре подберете

...
Ако сте избрали да започнете захранването със зеленчуково пюре подберете
Коментари Харесай

С каква храна да започнем захранването


Ако сте избрали да започнете зареждането със зеленчуково пюре подберете зеленчуци, които са хипоалергенни, с висока калорийна стойност и няма да натоварят бебешкото стомахче. Такива подобаващи зеленчуци са картоф, сладостен картоф, тиква, пащърнак. Картофът е непосредствен по хранителни качества до кърмата, хипоалергенен е и е идеална основа за всевъзможни пюрета.

А и картофите в нашата страна са съществена храна за трапезата ни. След това можете да продължите с морков, тиквичка, зелена чушка, спанак. След 6 месец можете да въвеждате грах, зелен фасул, броколи, карфиол.

Ако сте избрали да започнете зареждането с плод подобаващи първи плодове са ябълка, круша, слива. Първите плодове, които давате на бебето би трябвало да са обелени и минали термична обработка. Бъдете деликатни – крушата и сините сливи работят слабително. Други плодове, които са подобаващи да се предложат към 6-и месец са авокадо, пъпеш, любеница, манго, банан.

Свързани публикации.. Основи на зареждането. Първа стъпка 0 Първото хранене с твърда храна 0 Да сложим началото на едно сполучливо кърмене 0

Около 8-и месец можете да въведете шипка, грозде, нар, боровинки, към 10-и месец – череша, вишна, дюла, кайсия, праскова, нектарина. Около 12-и месец можете да въведете цитруси, киви, нектарини. А към 18-месечна възраст плодовете, които се считат за мощни алергени – ягода, малина, къпина, смокиня.

Ако пък сте предпочели кашите като първа храна подобаващи зърна са: ориз, царевица, просо, елда, киноа. Това са безглутенови култури, които са подобаващи за първа храна. Кашите както и пюретата можете да ги приготвяте в къщи или да купувате подготвени.

Кашите, приготвени в къщи се вършат от брашно или сварени семена. Оризовата каша се подготвя от сварен ориз и се пасира. Препоръчва се потребление на бял небланширан ориз. Кафявият ориз съдържа повече нутриенти, само че е по-трудно смилаем.

Подправки . Около 6-и месец можете да започнете да добавяте копър и магданоз в пюрето. Някои създатели поучават да се включват повече и разнообразни подправки в менюто на бебето такива са ванилия, канела, мента, розмарин. Имайте поради, че в случай че кърмите дребното, то към този момент се е срещало с подправките, които употребявате в кухнята.

Правилото за въвеждане на подправките е същото както за въвеждането на нова храна. Използването на подправки ще отсрочи прибавянето на сол и захар към детското меню.

Много се спори по въпроса дали да предлагаме домашно приготвени пюрета или те да бъдат подготвени. Ако имате достъп до домашно отгледани, чисти плодове и зеленчуци няма какво да ви тормози да приготвяте пюренцата в къщи. Поне при започване на зареждането добавяйте към пюрето кърма или приспособено мляко, с цел да го разредите до консистенция на рядка кашичка.

Това се прави и с цел да може да се реализира едно гладко прекосяване от млечната храна към твърдата. След 2,3 седмици можете да замените млякото с вода.

Приготвянето на пюре е извънредно елементарно и прелестно. Зеленчуците като картоф, морков, тиква и така нататък усърдно се измиват, обелват и се сваряват в тенджерка или на пара, след което се пасират до фина консистенция. Можете да приготвите пюре за 2,3 дни. Съберете го горещо в бурканче и го съхранете в ледник до идващото хранене. Плодовете се подготвят по същия метод.

Месото може да сварите в количество, което да ви стигне за една седмица. Замразете го във форми за лед и изкарвайте нужното количество преди хранене.3397
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР